Даниел Пангев и българските места по света

БНР Новини
Снимка: личен архив на Даниел Пангев

В търсене на българските места или къде е живял писателят Димитър Димов в Мадрид, къде се намира вятърната мелница, в която Ботев и Левски прекарват една студена зима, и защо има български паметник на Фритьоф Нансен на сградата на общината в Осло. Това са част от въпросите, които повдигаме с Даниел Пангев, автор на пътеводителя „Уловени мигове от близо и далеч“ – човек, който не просто се интересува от историческите маршрути, но сам издирва българските места по света.

Даниел Пангев е още пътешественик, преподавател в Университета за национално и световно стопанство, автор на книгата „Охрид, Охрид, убав, мил” и пътеводителя „Уловени мигове от близо и далеч“. С него говорим не само за българските места по света, но и за срещите по пътя и за това кои са главните герои в неговите пътеводители. Защото Даниел Пангев пише за исторически места, говори за хора, които умеят да обединяват другите около себе си. Самият той има такива планове и си представя как хората от различни места могат да катерят заедно върхове.

А в празничното издание на предаването „А сега накъде“ от 24 май, започваме този разговор с Даниел Пангев - запален не само по планините, но и по историята, с въпроса какъв според него е най-добрият вариант да бъде отбелязан този празник.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.