Фолии

БНР Новини
Арканджело Корели и партитура на неговата Фолиа

Темата ни днес е „Лудостта“. Музиката също има своята си лудост, известна е с кодираното име Follia. Танцовата фолия си е фолия и на немски, и на италиански, и на френски и испански, най-вече – на португалски, което идва да покаже, че лудостта (особено музикалната) не познава граници.

Преди 500 години, тъкмо на португалската земя се е родила фолията с особено натрапчив ритъм, толкова опияняващ, колкото средновековието повелявало, за да могат мъжете да нахлузят женски одежди, да грабнат звънци, кастанети, кречетала и какво ли още не, стига да произвежда страхотен шум и да заиграят в нечувана, невиждана вакханалия.

Изглеждали толкова освободено-предизвикателно, че мнозина ги мислили за напълно полудели, лишени от разум (оттук идва и името Follia, в превод: безразсъдство). И как иначе: тогава, в тези векове, да излезеш извън нормите е било наистина чиста лудост. Така е дошло и името на едноименния танц.

Предлагаме Ви музика от Арканджело Корели, Алесандро Скарлати, Жан-Батист Люли, Марен Маре; изпълнения на Грегорио Паниагуа, ансамбъл „Атриум Музика Де Мадрид“, Том Кокрън, Дейвид Ковърдейл, Влади Ампов „Графа“, „Уайтснейк“.

Вторник, 4 юни, 23.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.