Изложба – послание за напредничавостта на България

БНР Новини
Ива Дойчинова, Николай Неделчев и Мария Василева (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

От няколко дни в галерия „Структура“ е открита изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“, която ще продължи до 27 юли. В нея са изложени картини от колекцията на Николай Неделчев, представящи българския модернизъм в периода между двете световни войни. В студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостуваха колекционерът Николай Неделчев и галеристката Мария Василева. За Николай Неделчев ориентацията към българския модернизъм от началото на 20 век пламва след среща с картина на Милчо Качулев. Той разбира, че е попаднал на „бяло петно“ в българското изкуствознание, което разпалва колекционерската му страст, която придобива характер на откривателство. Когато вижда колекцията на Неделчев галеристката Мария Василева разбира, че е попаднала на „съкровище“. Платната показват, че в първата половина на 20 век България е вървяла ръка в ръка с Европа. Галеристката схваща изложбата като позитивно послание за напредничавостта на България. Изложбата повдига много въпроси: Защо тези художници не са ни известни? Защо творбите им не се намират в музеите?

В изложбата все пак има и много известни имена, някои от които не винаги свързвани с изобразителното изкуство като създателят на националното радио Сирак Скитник, изкуствоведът Николай Райнов, литературният критик Кирил Кръстев, поетът Гео Милев, но също художниците Иван Милев, Иван Ненов, Жорж Папазов, Дечко Узунов, Александър Жендов… Сред неизвестните имена пък освен Милчо Качулев са Ана-Люля Симидова Праун, Мара Учкунова-Аубьок и Анна Балсамаджева .„Изложба-откритие“ – обобщи водещата Ива Дойчинова оценката за уникалното културно събитие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.