Сибусиле К‘аба за съвременната сцена в ЮАР, за европейските жеги и любовта на европейската публика и за силата на традицията

Снимка: личен архив на Сибусиле К‘аба

В първото си телефонно интервю за българска медия (именно за програма „Христо Ботев“ на БНР!) китаристът, певец и визионер Сибусиле К‘аба от Южна Африка, който пристига в петък за цяло турне у нас по покана на „Аларма Пънк Джаз“ и платформата Stretch, сподели нещо ключово за съвременната сцена в ЮАР: Нивото на изкуството е много високо, артистите не се страхуват да рискуват, не се страхуват да се заявяват открито и да казват на целия свят: „Ето ни, това сме ние“…

Здравей, Сибусиле, хващаме те в средата на европейското ти турне. Да ни кажеш как върви, как се отнася Европа с теб и споделя ли любовта ти?

Благодаря много и казвам „здравейте“ на всички ваши слушатели, радвам се, че съм в ефира ви. Турнето върви много добре: започнахме в Южна Франция, в Монпелие, и на още две-три места там, след това в Париж, после няколко концерта в Берлин, сега сме за още няколко в Хамбург. Обратната връзка е невероятна, хората ни дават толкова много любов, радват се на музиката ни. Благодарни сме за тази възможност и нямаме търпение да дойдем в България за последната част от турнето ни.

Изненада ли те нещо, откри ли нещо неочаквано?

Да, бих казал: на първо място времето. Откакто сме в Берлин и въобще в Германия, времето е много горещо. 38 градуса в Европа, а по едно време тази седмица очакваха и 40 градуса в Берлин. Това е първото, което ни направи впечатление. Другото нещо е културата на излизането вечер за концерти. Някои от концертите ни започваха в 11 вечерта и хората се появяваха – точно преди да започнем да свирим, те идваха. Това е интересно за нас – колко европейците са отдадени на хубавата музика, ето това е хубаво нещо.

Нощни птици сме ние, европейците. Това турне кое е за теб трето, или?

Мисля, че е четвърто, Става все по-добре всеки следващ път.

Социалните мрежи издадоха малка тайна от турнето ти. Изтекоха снимки, на които видях един мой приятел, който не е от ЮАР, на среща с теб в Париж. Може ли да ни разкажеш още малко за тази среща?

Имаш предвид твой приятел от Лондон, от Англия?

Точно така.

Той дойде, за да запише партии и да се включи в новия ми албум, който ще се казва Ngiwu Shwabada и ще излезе догодина за парижкия лейбъл KomosJazz. Нашият брат дойде, за да добави малко от своята магия в него.

Тук трябва да кажем на нашите слушатели, че става въпрос за Шабака Хъчингс – водеща фигура в британската, европейската и световната джаз сцена, велик музикант във възходяща форма, също като теб. Честно да ти кажа, разбрах за теб и твоята музика от него и южноафриканската му банда от Йоханесбург - Shabaka and The Ancestors. Какво можеш да ни кажеш за сцената там – вие говорите един за друг с толкова любов и взаимно уважение, сякаш сте едно семейство?

Радвам се, че светът вижда и си личи какво става в Южна Африка и Йоханесбург. Наистина, там има една огромна общност от творци във всяка сфера на изкуството, не само музиката... Една голяма общност, отдадена на това да продължим от там, докъдето са стигнали тези преди нас. Ние сме продукт на много велики южноафрикански музиканти и артисти, които постлаха пътя за нас. Това, което виждаш да се случва сега, е продължение на това, което винаги е ставало в Южна Африка. Щастлив съм да кажа за Йохансебург, че той се е превърнал в един от най-жизнените творчески хъбове в света, наред с Ню Йорк, Париж и Лондон. Това, което се случва там, е невероятно, нивото на изкуството е много високо, артистите не се страхуват да рискуват, не се страхуват да се заявяват открито и да казват на целия свят: „Ето ни, това сме ние“. И ако трябва да съм честен, това е заради нашето минало. Нашата история е история на много дълги изпитания и премеждия. И сега сме в момент, в който да изразим това ясно. Бих искал да мога да накарам всеки да изпита това, което се случва на арт-сцената у дома.

*Продължението – довечера в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 21:30 до 23:00 ч.,
където ще слушаме и много южноафриканска музика от Сибусиле К‘аба, но и от други наши съвременници като Shabaka & The Ancestors, The Brother Moves On, Табан Табане и Туми Могороси.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.