Заглушените гласове

БНР Новини
Миролюба Бенатова, Ива Дойчинова, Весислава Антонова и Генка Шикерова
Снимка: Кирил Чобанов

Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Весислава Антонова и Камен Алипиев-Кедъра разговарят с Ива Дойчинова за медийната не/свобода ден след като редколегията на програмата на "Хоризонт" се срещна с членовете на СЕМ в опит за изясняване на причините за кризата в БНР.

„Процесът на заглушаване на гласовете на журналистите не е спирал“ - коментира Весислава Антонова и припомня протестите в БНР от 2001 и усещането за дежа вю във връзка със съпротивата на журналистите срещу цензурирането и опитите за заглушаване на критичните гласове.

„Вече е трудно да се зададе въпрос - не критичен, не проблемен, а обикновен въпрос – изтъкна Миролюба Бенатова. - Нашата несвобода се случва от дълго време - каза още тя и допълни. - Пазарът е пренаситен от медии, количеството създава илюзия за множественост и за свобода, но не е така.“

„Хорът на фалшиво пеещите е доста по-голям от този на медиите, които имат мъжеството да са откровени с публиката си, а когато фалшивите гласове са повече и по-гласовити, те създават картина на правдоподобност“ – изтъкна Антонова.

Според Генка Шикерова журналистическото недоволство не бива спирано, а овладявано.

На подмяната на обективната журналистика с откровено манипулативни твърдения, налагани дори с насилствени средства, обърна внимание Камен Алипиев.

Шикерова насочи вниманието и към стенограмите, които изтекоха от СЕМ, от които се вижда как разговарят помежду си членовете на органа, призван да отговаря за медийната етика и спазването на принципите.

„Хората трябва да разберат, че не могат да се информират от кафявите медии“ – почерта тя.

И четиримата гости изтъкнаха ролята на Националното радио през годините за отстояване на свободата на словото.

Разговорът завърши с ироничното пожелание: „Да не се видим пак след 30 години в студиото на „Христо Ботев“, което да е останало единственото място, където може да бъде проведен разговор за свободата на медиите." 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.