Мелодия за лютня и китара

Снимка: архив

Днес звучат гласовете на лютня и китара, вплетени във времето между барок и рок. Няма да е пресилено, ако наречем тези два инструмента емблематични: лютнята – за културата на ранния барок и още по-назад, в епохата на Ренесанса, а китарата – абсолютен, безспорен атрибут на рок културата, добре познат по цялата планета. Една представителна извадка (любим израз на социолозите в нашето време, което обича статистика от всякакъв род (!) би могла да онагледи в проценти, ако сравним картини от стари майстори, какво е съотношението в изобразяването на музикални инструменти преди векове. Безспорно, лютнята е несъмненият първенец. 

Виждаме я в ръцете на благородни дами, лекокрили ангели, галантни кавалери. Тя е в центъра на групови портрети на музиканти, среща се в натюрморти, обградена със разни сладости от живота, сочни плодове или дивеч с гарафа вино… Това са достатъчно надеждни свидетелства заедно със стотиците безценни ръкописи и отпечатани сбирки с инструментални пиеси, песни и танци за широкото разпространение и ползване на лютнята в бита на старите европейци. А и не само на тях, както може да чуете в тази наша среща.  

До полунощ отдаваме значимото и на електрическата, и на акустичната китара, която в много далечното свое минало е сродна душа на лютнята.

вторник, 1 октомври, 23 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.