Понеделник, 14 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Култура на гласуването: Партии и бюлетини в Античността

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт на Едгар Моро (виолончело) и Давид Кадуш (пиано), запис от сезона на Музикферайн. В програмата: Цезар Франк – Соната за виолончело в Ла мажор; Франсис Пуленк – Соната за виолончело.

от 2.00 до 3.00 часа
Събота сутрин в…
На гости на село Орешак, община Аксаково. От срещите ни в сградата на местното читалище ще научим за историята, настоящето и поминъка на селото, за делниците и празниците на жителите му, дейностите на читалището и певческата група.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от екзотични дестинации в Индийския океан – островите Реюнион и Мавриций. Сред изпълнителите – Максим Лаопе, „Кая Ек Расинетатане“, Сагай Менвар, Натали Натиембе и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Народен хор при АМТИИ, Бойка Присадова и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Малките Винигър“; по английска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Света преподобна Петка Българска – за житието и автентичността на преданията – коментар на доц. Диана Атанасова, преподавател по старобългарска литература.
- 25 години от освещаването на църквата „Света Петка Българска“ в местността Рупите, построена по идея на пророчицата баба Ванга – коментар и звукови хроники.
- Спомен за американския пианист, диригент и композитор Ленард Бърнстейн – коментар и звукови хроники.
• Архивите са живи: на границата между аналоговия и дигиталния свят или още нещо за киберсигурността, архивите, паметта и допустимите нива на манипулация – с участието на проф. Христо Иванов, експерт по мениджмънт в комуникациите и доц. Михаил Груев, директор ДАА „Архиви“.
• Главен герой: Мечо Пух – в деня, в който през 1926 г. излиза първото издание на детската книжка от английския писател Алън Милн. Разговор с участието на актрисата Роза Николова, проф. д-р Мирослав Цветанов и доц. Петър Пашов.
• Проектът „Манускрипта 39“ ще предложи необичайна среща на българската поезия и черно-бялата живопис на 16 октомври 2019, когато пешеходната улица на Пловдив ще осъмне с манускрипти от 16 автори – интервю с куратора на проекта Борис Роканов
• Грижата за бездомните хора и хората, изпаднали в крайна бедност в България – говори Агенцията за социално подпомагане, неправителствените организации и представители на независими инициативи.
• Репортаж на Здравка Маслянкова за изложбата от фотоконкурса „Празникът на Самоводката чаршия“ с дарителската инициатива „Чадъри за нов живот“ – благотворително набиране средства за фонд „Ин витро“ на община Велико Търново.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
Нови продукции:
• 1960 What Original / Opolopo Remix – краткосвирещ албум на вокалиста Грегъри Портър.
• Перкусионистът, барабанист и DJ Константин Кацарски за новите проекти на формация Koka Mass Jazz.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Ерата на водолея“ – осми фестивал на българския визуален театър и пърформанс, Бургас, 2019 г.
• Томичовият псалтир за първи път в България.
• Миглена Везирева, възпитаничка на доц. д-р Пенко Господинов от НАГФИЗ с награда за женска роля (Жулиета) от международния фестивал на театралните училища във Варшава.
• Режисьорката Максима Боева за премиерния спектакъл „Алеко. Смях над мрачни страници“ в Драматичен театър „Васил Друмев“ - Шумен
• „Портрети“ от Николай Майстовор в галерия „Контраст“
• Представяне на осмия брой на сп. „Култура“. Тема на броя – Фалшификатите.
• Историческа документалистика: „Да убиеш SS“ или как бяха заловени най-големите военнопрестъпници от ВСВ.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Книгата „Психологически експертизи и грижата за себе си“ – един опит за критическо осмисляне на сложната актуална ситуация, при която психологическите експертизи се оказват място на едновременно на свобода и несвобода. Усилие да се разбере тази специфична обвързаност между свободата, принудата и субективността в съвременното офис и лично пространство.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
14 октомври – Петковден! Честито на именниците, ще слушаме музиканти, които днес имат празник: Петко Петков, Петко Радев, Петко Стайнов и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Доверие към институциите
Ще търсим отговори на въпросите защо родители и ромски организации не са потърсили информация от местните отдели за закрила на детето, а са повярвали на слухове; имало ли е навременна реакция на институциите. С една дума как се стигна до тази ситуация и какви изводи можем да направим от нея с цел оптимизация на връзката институции – общност. Гости: Станислав Пандин от Държавната агенция за закрила на детето, Детелина Котевска – началник отдел „Дейности и мерки по закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане, и Стела Костова – председател на Ромската академия за култура и образование – Сливен.
• Тема с продължение: Социално емоционалното учене (SEL) разговор с представители на Сдружението за споделено учене ЕЛА (наричано доскоро Център за приобщаващо образование) и директор на училище, в което този метод се прилага.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Въпрос на вкус: ... казал лешоядът

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Фолклор и композиторско творчество

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Какво повелява традицията на Петковден.
• Разговор с Калинка Вълчева, която ще разкаже подробности за предстоящия в нейна чест конкурс в Тервел.
• Среща с младия и талантлив гайдар от Кърджали – Васил Анастасов.
• Галя Петрова-Киркова за предстоящия конкурс в Търговище – „Мисионис пее и танцуваконкурс“.
• Музика от новите албуми на наши музиканти.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Царят на нимфите“, по балтийска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт на солисти, хора на Берлинското радио и Берлинската филхармония с диригент Мико Франк. С участието на Сали Матюс (сопран), Марк Падмоър (тенор), Анна Прохазка (сопран), Герхилд Ромбергер (алт), Андрю Стейпълс (тенор), Кристиан Герхахер (баритон). В програмата: Роберт Шуман – ораторията „Раят и Пери“ опус 50.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Разкази на Чудомир: „Село“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Портрет на алтърнатив рок групата ТДК в навечерието на новия им албум.
• Кореспонденция от международния литературен фестивал в Русе.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции
От фестивала „Джазахед“ в Бремен: френската флейтистка Найсам Джалал и нейното трио с най-новия си проект „В търсене на невидимото“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.