Гео Милев и Леда Милева – две енциклопедични личности

Тази година се отбелязват две годишнини – 125 години от рождението на поета и 100 години от рождението на детската писателка Леда Милева.

Личността и творчеството на Гео Милев не се изчерпват само с написването на известната ни от училище поема „Септември“. Той е бил известен поет-експресионист в началото на ХХ век, публицист и издател на списанията „Везни“ и „Пламък“, също и преводач. В свободното си време е рисувал графики, портрети и карикатури. Публицист с остро перо, общественик и нетърпим критик на правителството на проф. Александър Цанков, което в крайна сметка довежда до убийството му по време на т.нар. „бял терор“ през 1925 година.

За Леда Милева сякаш вече всичко е казано – детски писател с над 30 издадени книжки за децата, журналист, преводач, общественик – до края на живота си през 2013 година.

Две събития отбелязват днес присъствието на тези личности в обществения ни живот. В сградата на Софийския университет се открива изложбата „И мога вече сам да се разкажа..." – съвместно от Националния литературен музей и Университетската библиотека, в която ще бъдат показани документи, ръкописи и рисунки на Гео Милев.

За Леда Милева се организира Паметна вечер в сградата на Столичната библиотека и там също могат да бъдат видени лични документи и ръкописи на детската писателка. По волята на съдбата 5 февруари е нейният рожден ден, а и ден на нейната кончина.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.