Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.10 до 16.30 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Никола Николов

Еврика! Успешни българи: Никола Николов

„От Бургас съм, но всъщност от Айтос“ – така започва разказа за себе си Никола Николов – човекът, станал носител на наградата „Най-добър млад фермер“ на Фондация Еврика за 2021 г.  Когато забелязва недоумението ми, добавя „Ами земята, която обработваме,..

публикувано на 14.02.22 в 17:15

Младите в мрежата

На 8 февруари светът за 19 път ще отбележи Международния ден на безопасен интернет. И когато става дума за безопасност, всички се сещат първо за децата си. И в този смисъл няма неподходящ ден да се говори какво е направено и дали се прави..

публикувано на 07.02.22 в 16:42
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
Хайгашод Агасян, Вартануш Топакбашян, Цвета Николова, Димитър Колев и Нино Гомгонеишвили

Рождество по арменски и грузински

Много празници се заредиха в тази първа седмица от новата 2022 година. На 5 срещу 6 януари Арменската апостолическа православна църква празнува Бъдни вечер и посреща Рождество Христово. И обикновено наш гост по този повод със своята китара е Хайгашод..

публикувано на 05.01.22 в 16:15
Доц. д-р Ана Джумалиева (вляво) и Цвета Николова

Уязвимите групи в България и защитата на правата им през 2021

Откакто съществува „Познати и непознати“, екипът на предаването не е престанал да ви разказва за хората с увреждания, за различните малцинства и общности – за всички, които поради своето различие са били някак загърбени от обществото. С навлизането..

публикувано на 30.12.21 в 14:57
Линда Ауанис, Бойко Ценков, Цвета Николова и Росица Атанасова (отляво надясно)

Децата бежанци в България

Заглавията с ключови думи „мигранти“ и „бежанци“ продължават да не слизат от първите страници на пресата. С тях често започват и новинарските емисии на електронните медии. Мигрантско-бежанският поток не спира. Не го спира нито пандемичната обстановка,..

публикувано на 16.12.21 в 09:34

Еврика! Успешни българи: Радослав Смаилов

Той нарича себе си „момче от родопския край“. В момента това момче от родопския край Радослав Смаилов е студент в магистърската програма на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. И по време на следването в бакалавърската програма, и..

публикувано на 13.12.21 в 17:10
Александър Проданов

Александър Проданов и физиката като изкуство

„Моето име е Александър Проданов, ученик съм в Математическата гимназия в Казанлък и съм 12 клас в момента. Олимпиец съм и участвам в ученически олимпиади по физика и математика. През последните няколко години участвам най-вече в международни олимпиади по..

публикувано на 06.12.21 в 16:55

За правата на хората с увреждания

Съвсем наскоро турски представители на неправителствени организации посетиха България с цел тясно сътрудничество по отношение на потребителските права на хората с увреждания. Двете основни организации, работещи в посока на разрешаването на някои..

публикувано на 30.11.21 в 08:10
Д-р Петър Каразапрянов

Двадесет и четири часа медицина

Д-р Петър Каразапрянов, който е   на 28 години, е специализант по неврохирургия в Клиниката по неврохирургия към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. Още като ученик знае, че иска да стане лекар, но преди..

публикувано на 22.11.21 в 16:45