Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Перестройката или Изтласканото въодушевление

1985, 15 октомври – на Пленум на ЦК на КПСС генералният секретар на партията, прясно избрания Михаил Горбачов (за когото се чу, миналата седмица, че е влязъл в болница) произнася реч, в която излага своите плановe за реформи в икономическата..

публикувано на 15.10.14 в 17:20
Весела Ляхова и романа й „Бежанци

Бежанците - вечната балканска карма

Балканите, а следователно и България, както гласи клишето, е земя на кръстопът и през нея преминават всякакви потоци хора - от изток на запад - днес, от запад на изток - в миналото, а в самата бурна история на полуострова - и в неговите предели...

публикувано на 08.10.14 в 16:45
Българската армия на Самуил разгромява византийските войски край Солун (996) и убива дук Григорий (миниатюра от Манасиевата хроника)

Цар Самуил - десет века над безразличието и забравата

На 6 октомври 2014 г. се изпълва цяло хилядолетие от смъртта на една от най-ярките личности в нашата история. Величавият и трагичен образ на цар Самуил трайно е заел своето съкровено място в съзнанието на поколения българи. Какво знаем за цар Самуил, какво..

публикувано на 01.10.14 в 16:45
Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)

„Премълчаната история”: Началото

Среща с поета Румен Леонидов и литературния критик Митко Новков – двамата водещи на новото предаване и техните виждания за преосмисляне на събития, личности и парадокси във времето, за които историята продължава да мълчи или премълчава: било поради груби..

публикувано на 24.09.14 в 16:45

Премълчаната история – ново предаване в ефира на програма „Христо Ботев” от 24 септември

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Всяка сряда от 15.30 часа - среща в ефира със самите нас, с нашата суета и комплекси, със..

обновено на 23.09.14 в 17:46