Какъв е начинът да се върнем на работа без риск за здравето

С продължаването на извънредното положение, особено остро започваме да си задаваме въпроса за икономическото си оцеляване? Според допитване 56% от хората не знаят дали ще си запазят работата. А при перспективата извънредното положение да се удължи до..

публикувано на 03.04.20 в 11:06

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем

Оцеляването на журналистите или на правото да знаем, обидните взаимоотношения на четвъртата власт с останалите и монополът на „големите” върху информацията, когато малките ги няма. Журналистът-творец – в дните, когато не само достоверната информация е..

обновено на 03.04.20 в 09:49
Илюстрация на Марайа към Андерсеновите приказки

Отбелязваме Деня на детската книга

На 2 април е роден Ханс Кристиан Андерсен, датата е избрана и за Международен ден на детската книга. Обикновено го отбелязваме с различни инициативи и събития, но тази година ще е по-различно. Любовта към книгите и навиците за четене най-често започват..

публикувано на 02.04.20 в 16:32
Господари и слуги - дали това не са отношенията ни с технологиите

Добре дошли в Средновековието

"Промяната няма да дойде от рязко приключване на едно минало, а в резултат от невидими процеси, които не сме забелязали ", казва Ивана Мурджева в разговор за това в какъв свят живеем днес и как ще изглежда утрешният ден. Вчера, а сякаш много отдавна,..

публикувано на 02.04.20 в 13:40

Не правете апокалиптични прогнози, бъдещето е непредвидимо

На днешната дата, 2 април, през 1962 г. се ражда 8-милионният българин . Вероятно това е било повод за оптимистични прогнози за идващите десетилетия. По начина, по който днес правим мрачни предвиждания за изчезването на нацията в близките години. В..

обновено на 02.04.20 в 12:17

Има хора в извънредно положение за постоянно

" Може би сега хората без увреждания ще вникнат в част от проблемите на хората с увреждания. На онези, които цял живот не могат да напуснат дома, стаята или леглото си ", каза Петър Кичашки, юрист, правозащитник, политически и граждански активист,..

публикувано на 02.04.20 в 12:15

Тази инфекция е изключително вирулентна и бързо се разпространява

"Карантина" е френска дума и означава изолация за 45 дни. Трябва хигиена – миене на ръцете, на лицето. Дрехите – когато се прибира човек отвън. Това е толкова стар принцип, но ние сякаш спряхме да го спазваме – да си събуеш обувките и да си смениш дрехите,..

публикувано на 02.04.20 в 11:08

В трудното време да помислим и за животните

В тежките седмици на изолация, страх и несигурност, мислим за себе си, за собственото си здраве и бъдеще, за това как да оцелеем след необичайната криза. Но много животни бедстват, защото няма кой да се грижи за тях. За съжаление не са малко и случаите на..

публикувано на 02.04.20 в 09:25
Крис Георгиев

Да спрем вируса, а не хората

"Да спрем вируса, а не хората – е принципът на действие и той се прилага последователно в Южна Корея. Има ясни, логични мерки, които се прилагат прозрачно. Мерките са планирани и се комуникират ясно". Това сподели Крис Георгиев, основател на..

публикувано на 01.04.20 в 12:00

Когато настъпи жегата, ще ни трябват хора

" Имайте ни предвид, когато настъпи жегата " – историята на първите доброволци, които влязоха в изолатора на "Пирогов" – младоженците д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, които се включиха в предните редици на борбата с коронавируса – обиколи медиите. Примерът..

публикувано на 01.04.20 в 11:44