Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова

Публикации

Бяла Слатина пред 100-годишен юбилей

Културната програма на Народно читалище „Развитие-1892”, тази година е подчинена на 100-годишнината от обявяването на Бяла Слатина за град. Многобройни са участниците в самодейните състави, които изпълват програмата на културните събития в града. За..

публикувано на 12.05.14 в 10:30
Група за стари градски песни „Полъх от младостта”

Радомир – близък, но малко познат

Известен като градът на майсторите-бозаджии, разнасяли сладката течност из цялата страна, Радомир е и град на духовен подем през средновековието. Борческият дух и жаждата за знание се предават от поколение на поколение, та до наши дни. Жителите на..

публикувано на 27.04.14 в 08:10
Група за стари градски песни „Полъх от младостта”

Радомир – духовното средище в Западна България

Природни и архитектурни забележителности бележат региона около Радомир. Запазените и до днес църкви и манастири свидетелстват за духовния живот в този край. Богатото културно наследство се пази и множи чрез самоотвержения труд на участниците в..

публикувано на 26.04.14 в 08:05

130 години читалище „Братолюбие” в град Любимец

Богата и наситена е програмата на самодейците от град Любимец. Тази година е особено вълнуваща за всички творци от Народно читалище „Братолюбие” в града. Подготвя се празнична програма не само за ознаменуване на вековната история на читалището, но и..

публикувано на 31.03.14 в 16:41
 Откриване на първата чешма в село Сатовча (1935 г.)

Село Сатовча - познато и непознато

В две посоки представя своята популярност родопското село Сатовча - с кандидатурата си за вписване в рекордите на Гинес с изградените от местните жители над 750 чешми и с гласовитите сатовчанки, запазили автентичните песни на „високо пеене” и вписани в..

публикувано на 18.02.14 в 16:00
Село Горно Драглище, община Разлог

Скритите вълшебства в една българска къща

В къщата на Дешка Кротева от село Горно Драглище се носи аромата на топло изпечен хляб, баница и всякакви вкусотии, които напомнят за детството ни при нашите баби, приготвили храна по стари традиционни рецепти. И само това ли - щом прекрачиш прага, попадаш..

публикувано на 18.02.14 в 15:33

На Бабин ден в село Баня, Разложко

Горещите извори на село Баня още от древни времена привличат туристи и посетители. Днес селото е оживено и многолюдно. Развитието на туризма и водолечението е основание жителите му да остават тук, да се раждат деца, селото да расте. Много са празниците..

публикувано на 04.02.14 в 10:27

Певческите традиции в Добърско

Разложкото село Добърско носи магията на българската духовност, запазена от векове. Достатъчно е да споменем древния храм, носещ името „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” с уникалните стенописи, запазени до днес. Запазени са и традициите в..

обновено на 03.02.14 в 17:14
Детска танцова трупа към читалище

Шопските ритми по света

Гостувахме на читалище „Христо Ботев” в град Нови Искър, квартал Курило. Шопската песен, разговорите за хубавите мигове в репетиционните зали на читалището, приятелството и незабравимите срещи с публиката на близки и далечни страни подклаждат..

обновено на 03.02.14 в 10:42

На гости в Калофер

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Semejno radio/131221_Sabota_sutrin_v_Kalofer.mp3 Гостуваме на жителите от град Калофер, които разказват за делниците и празниците си. Как посрещат гостите, какво слагат на трапезата. За гайдарския състав, наброяващ над 100..

публикувано на 21.12.13 в 07:03