Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич. Язовирът в района е под контрол и водата се изпуска през преливника, а  превантивно на стената се трупат чували с пясък, съобщиха от Община Хисар. Нормализира се обстановката в Съединение,  където след снощния порой,  под вода останаха  повечето улици, много дворове и приземни етажи на къщи.  В момента  обаче там , както и на много места в областта, отново вали. 

Кметът на община Хисар Пенка Ганева заяви, че в Кръстевич прелива реката, на която е водохващането, и има опасност селото да остане без вода. В Красново приключва отводняването на засегнатите домове и ако няма промяна на ситуацията, десетте семейства, които бяха изведени, ще могат да нощуват в тях:

Продължава да вали, така че каква ще бъде ситуацията оттук нататък просто не мога да кажа. За момента водата, която слизаше отгоре, от склона на планината, е намаляла.

Запитана предупредени ли са хората , че могат да бъдат евакуирани, Ганева отговори:

Разбира се, всички са предупредени. Просто къщите са кирпичени и два дена избите са пълни с вода. Това ме притеснява и затова вземаме превантивни мерки, а не че хората не могат да си бъдат вкъщи.

И в Съединение остава да бъдат отводнени още няколко имота в ниската част на града. Утре започва огледът на щетите, каза кметът Георги Руменов, запитан за състоянието на реките и язовирите:

С язовирите на територията на общината нямаме проблем, а реката, която минава през Съединение - нямаме проблем. Имаме проблем с двата отводнителни канала, които идват като водосборни канали отгоре от Овчеполци, Черногорово и Пищигово. Отбиваме, където можем, водата. Молим се в момента дано да не се сбъднат тези прогнози, защото вчера беше код "оранжево" с 20 литра, те паднаха 120. 

Засега в Съединение вали слабо. Още е затворена пътната отсечка от магистралата към града. Продължава да е наводнена и аварийната лента от 112-ия до 106-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас-София. Призовават се шофьорите да бъдат внимателни и да преминават с ограничена скорост през участъка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53