Пловдив ще се сдобие с първия в България 3D планетариум

Снимка: Венета Николова

В Пловдивския природонаучен музей започва изграждането на първия по рода си в България 3D планетариум. Оборудването ще е от най-ново поколение, като с такова разполагат едва 40 планетариума в света. Италианската фирма, спечелила поръчката за иновативното съоръжение, подписа договор с Община Пловдив, а стойността на проекта е 360 хиляди лева, осигурени от общинския бюджет.

Планетариумът ще бъде разположен в една от най-големите зали на Природонаучния музей, като куполът ще се издига на 8 метра. Местата, които се предвижда да са около 50, ще са точно под него. В окръжност около тях ще е подредена експозицията от минерали, която е една от най-богатите в страната.

Директорът на музея Огнян Тодоров разказва за филмите, които ще бъдат представяни:

То се води платнетариум, защото по-голямата част от филмите са свързани с космически обекти, слънчеви системи и т.н., но софтуерът позволява да бъдат прожектирани и филми, които са специално направени за тази система, които да са пример за устройство на клетката, динозаврите как са измрели. И всяка седмица можем да правим презентация с различен филм. 

Освен това системата, която се очаква да заработи през януари, позволява снимането на собствени филми, а също и безплатен обмен с други 150 планетариума в Европа.

Цялостното обновяване на Пловдивския природонаучен музей възлиза на 1 милион лева и започна през октомври миналата година.

Следващата година поетапно ще бъдат открити залата за живи пеперуди, палеонтологичната сбирка и терариумът с неотровни видове животни, до които посетителите ще имат достъп.

В началото на ноември ще бъде готов и най-големият у нас аквариум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53