МВР и местните власти изграждат интензивно системи за видеонаблюдение

Веселин Вучков

В една шеста от общините вече има системи за видеонаблюдение. До една година този съвместен подход на работа между МВР и местните власти може да обхване всички населени места, заяви в Пловдив министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той се запозна с действащата система за наблюдение на територията на община Марица.

Според министър Вучков, подходът за изграждането на системите за видеонаблюдение в страната трябва да е единен. 
Преди да направя специална среща със Сдружението на общините в средата на месец декември, искам да се запозная с едни положителни примери, като например тук в община Марица, след това в община Родопи. Следващата седмица вероятно ще открия една пълноценна система за видеонаблюдение в община Червен бряг. В момента общо взето преобладават по-скоро импровизации, за което не са виновни общинските власти, по-скоро местните регионални директори на МВР. Когато има еднотипен подход, ще бъде ясно кой финансира проекта, кой финансира след това поддържането и най-вече, кой осъществява взаимодействието и точката за контакт между местната полиция и местната общинска власт.
Относно предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ, министър Вучков подчерта, че е създадена организация за охрана:
Не е необходимо още в първия ден, в първата седмица, в първия месец, гражданите да се втурват и да си теглят всички гарантирани депозити. От друга страна, очевидно е, че струпването на много хора, които изтеглят 200 хиляди лева в брой, създават благоприятни условия и за извършване на престъпление. Взели сме превантивни мерки, направили сме пълна разстановка на силите и с униформена полиция, и с неуниформен състав.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53