Служители на затворите в няколко града на страната излязоха на протест

Снимка: Д. Сираков

Служители на затворите в няколко града на страната излязоха на открити събрания – протест срещу липсата на достатъчно средства в бюджета за 2015-а година, с които да бъдат обезпечени социалните им плащания.  Сред тях са допълнителните пари за нощен труд, работата в празнични дни и времето на разположение, извън графика.

Настояваме държавата да спазва влезлия в сила през август закон за МВР и да изпълни ангажиментите си към всички работещи в системата "Сигурност", към която принадлежим и ние, това заяви по време на протестното събрание председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров. По думите му, той и неговите колеги твърдо ще отстояват исканията си парите да бъдат осигурени – очаквания, които до момента не са се оправдали.

За наше огромно съжаление колегите от МВР започнаха още тази година да получават тези плащания със стара дата, а на нас ни беше казано, че дори и в бъдещия бюджет няма залегнали такива средства. Тук е обидно за всички тези колеги, че и в бюджета за 2014-а беше така, и в 2015-а – същото, е залегнало увеличение на заплащанията, които се полагат на лишените от свобода – затворниците, които работят. Защото, видите ли, техните заплати били обвързани с минималната работна заплата, а тя се вдига. Аз питам – кой служи на държавата? Държавните служители или престъпниците, които ние охраняваме? Ние не искаме увеличение на заплатите. Ние го искаме това нещо от пет години – изравняване нашите заплащания по закон с другите служители в системата "Сигурност". Най-грубо казано – по наши изчисления това е една сума около 10-12 милиона за годината за всички наши искания и наши нужди.

Иван Петров допълни, че ако следващите дни няма реакции от страна на институциите, на заседание в петък ще се реши какви ще са следващите действия на работещите в системата. Утре протестни събрания ще се проведат пред затворите в Бургас, Варна и Пазарджик.

На протест излязоха и стотина служители от Ловешкия и от Плевенския затвор, както и техни колеги от ареста в Ловеч. Те също се обявиха за изравняване на заплатите им с тези на служителите в МВР, както и срещу намалените средства за догодина.

Протест имаше и на надзиратели във Враца. 

На 19-и декември Управителният съвет на синдиката на служителите на затворите в България ще вземе решение как ще продължат техните протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53