Пренасочват течението на река Стряма, за да се предотврати по-сериозно разрушаване на диги

| обновено на 10.02.15 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Течението на река Стряма се пренасочва, за да се предотврати по- сериозно разрушаване на диги. По-рано днес река Стряма скъса дига на няколко места на територията на община Марица. Необходимо е да започне спешно укрепване, защото при евентуално покачване на нивото на водата са застрашени селата Трилистник и Калековец, предупреди пловдивският областен управител Розалин Петков. 

На пет места в продължение на приблизително два километра е скъсана дигата на река Стряма, каза кметът на община Марица Димитър Иванов, който вчера е инициирал среща с участието на експерти от "Басейнова дирекция" и "Напоителни системи". Това са институциите, отговорни за поддържането на съоръжението. Екипите на „Напоителни системи“ вече работят на място, подчерта Иванов:

Потенциална опасност към настоящия момент няма, защото нивото на водата не е толкова високо, но ние в момента трябва да вземем превантивни мерки, защото ако дойде водата, тогава по-трудно ще могат да се вземат превантивни мерки, за да не излезе от речното си корито.

През месец май миналата година бяхме изправени пред същия проблем  и за да не стигне водата до къщите в село Трилистник  се наложи да реагираме ние, каза още кметът:

Тогава общината инвестира собствени средства, макар и да сме в нарушение и взехме превантивни мерки, изградихме берми, но половината от бермите ги няма, те са отнесени отново от водата, тъй като по-нататъшни действия трябваше да се предприемат да се възстановят дигите.

Това, което може да се направи на този етап, е да се пренасочи водното течение на река Стряма, заявиха от "Напоителни системи". При подходящи климатични условия ще започне  укрепване и възстановяване на дигата.

Пловдивският областен управител Розалин Петков каза, че въпреки финансовите затруднения, които изпитват "Напоителни системи", те са поели ангажимент със средствата, с които разполагат, да започне спешно почистване на речното корито. Община Марица междувременно е ангажирала и фирми, които имат готовност да се включат в укрепването на дигата. Всички институции спешно трябва да потърсят държавни средства за справяне с проблема, категоричен беше кметът на община Марица Димитър Иванов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53