Цветанов: Самостоятелното ни явяване на изборите не ограничава разговорите ни с потенциални партньори

Снимка: БГНЕС

Решението на ГЕРБ е да се яви самостоятелно на местните  избори, но това не ограничава възможността на се водят разговори с бъдещи потенциални партньори в местната влас. Това  заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Пловдив, където се провежда Национално съвещание с участието на общинските кметове, народните представители и областните координатори, както и министри от квотата на ГЕРБ. 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ вече е изпратила към всички структури на партията указания,  за да започнат обсъжданията на  бъдещите номинации за кметове и общински съветници, подчерта Цветан Цветанов. По думите му процесът ще продължи достатъчно дълго време, за да  бъдат номинирани най-достойните  кандидати,  които да са обществено признати и да могат да реализират реални политики в местната власт. Цветанов каза още, че кандидатите за кметове на областните градове са почти ясни , но ще бъдат обявени в зависимост от стратегията и желанието на структурите по места, както това е станало за Благоевград, Разлог и Банско. Той беше категоричен, че предстоящите местни избори трябва да се проведат по правилата на сегашния Изборен кодекс: 

Партия ГЕРБ няма да бъде инициатор на такива промени, защото знаете, че винаги, когато наближават избори, когато се прави промяна на изборното законодателство, винаги има политически популизъм и винаги има определени политически внушения , които се правят от политическите ни опоненти. Затова смятаме, че най-правилната да не се отваря възможността за промени в Изборния кодекс, за да ограничим всякакви спекулации в тази посока.

Според Цветанов работната атмосфера в коалицията е напрегната, но, по думите му, това дава възможности и гаранции за стабилно управление:

Винаги смятам, че разговорите, които водим и в парламента на ниво изпълнителна власт, съм убеден, че можем да съхраним и да запазим това стабилно управление, защото то е полезно за България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53