Нужно е допълнително финансиране за укрепване на свлачището между Асеновград и Смолян

Лиляна Павлова и Лазар Лазаров
Снимка: БГНЕС

300 хиляди лева са изразходвани до момента за разчистването на тоновете скална маса по пътя  Асеновград - Смолян, в района на Юговското ханче, но тепърва трябва да се осигури допълнително финансиране, за да бъдат поставени укрепващи мрежи. Това заявиха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Директорът на Агенция пътна инфраструктура Лазар Лазаров, които посетиха критичната отсечка. Участъкът е проходим от днес следобед и в двете посоки. Налага се обаче да бъдат поставени ограничения, защото и в момента продължават да падат малки камъни, а от няколко часа в района отново вали сняг. Допълнителните дейности ще са в няколко посоки. Най-важно е да се оформи укрепителната стена, подчерта Министър Павлова:

Която виждаме, че е разрушена и единични камъни продължават да падат, и в момента. Нормално е, защото няма как те да бъдат спрени, докато не се направи трайното укрепване с мрежа. То обаче е възможно едва след приключване на зимния сезон. А също така и оформянето тук на страничните части от пътя. След цялостното оформяне се надяваме, че поне в този участък от пътя няма да има проблеми, което не е така за останалите части.

Най-рискови, предвид очакваните нови валежи и след това снеготопенето, остават както този път , така и направленията Кричим - Девин, и Батак - Доспат, казаха още Лиляна Павлова и Лазар Лазаров:   

Ние всяка нощ имаме почти постоянни свличания, но те се почистват максимално бързо, защото екипите и машините ще стоят тук, и през цялата пролет включително. Както виждате, продължават свличанията. Ето, такива свличания очакваме постоянно.

Точно за това трябва да се направят укрепителни мероприятия, защото реално нищо не е застраховано. Вчера и днешният ден реално всичко беше обрушено и естествено, тази влага, която в момента продължава като сняг да вали и като дъжд, реално разкрива нови пукнатити. Затова сега ние ще направим едно ограничаване на един участък от лентата, за да може реално да няма проблем с преминаващите автомобили, а през утрешния ден ще бъде направена физическа преграда, така че да задържа точно в този участък, тъй като тук е разрушена и подпорната стена, да бъде ограничено това навлизане на камъни на пътното платно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53