Вече не се чуват взривове. Ситуацията в склада на ВМЗ "Сопот" край Иганово е под контрол.

До 24 часа ще станат ясни причините за взривовете в склада на ВМЗ "Сопот" в землището на село Иганово. Екипи на пожарната вече са влезли на мястото на взривовете. Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на мястото на инцидента каза, че взривоете са избухнали в склад, в който не е имало производствена дейност.

Подчертавам, че няма опасност за населението. Складът е един от най-отдалечените от ВМЗ "Сопот". Това е склад за снаряди, който не е свързан пряко с технологичната производствена дейност на завода. Това е склад и единствените, които по принцип работят там са охранители, и те своевременно са евакуирани. Не е имало опасност от самото начало и за техния живот. Към момента в склада вече няма взривове, подчертавам. Пак казвам, няма опасност за човешки животи. Локализирани са с термо-техника три все още тлеещи огнища. Но пак казвам, вече няма гърмежи. Не е ясна все още причината за инцидента. Нямам предположения и не искам да правя предположения преди експертите да си свършат работата.

Съоръженията около склада достатъчно добре са предпазили разпространяването на взривна вълна и на пожари, така че да се локализира всичко на малко пространство. Това каза директорът на ВМЗ Иван Стоенчев. Екипите на пожарната, които са на мястото, потушават по-малките огнища. След 24 часа ще стане ясно какви са причините за взривовете. Едва утре, когато се влезе в склада ще се разбере какво се е случило. Според директора на ВМЗ "Сопот" подобен инцидент в тези складове не е имало.

Критичната ситуация е отминала -това каза и главният секретар на МВР Георги Костов:

Пожарът е под контрол. Няма повече взривове. Огнищата са овладяни. Можем да кажем, че кризисната ситуация е отминала. След като мине определен технологичен времеви отрязък, колегите ще обезопасят допълнително периметъра, след което ще започнат процесуално-следствените действия за изследване на причините за инцидента.

От центровете за Спешна помощ в Карлово и Пловдив съобщиха, че към екипите няма подадени сигнали след взрива. Спешните медици са в готовност да реагират при необходимост, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Министерството на отбраната също е готово да съдейства в следващите дни с експерти и специализирана техника за изясняване на причините за взрива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53