Сапьори и експерти са в Иганово за разследване на инцидента в събота

Разследването продължава с участието на ДАНС, прокуратурата и МВР

| обновено на 23.03.15 в 15:18
Снимка: БГНЕС

В базата на ВМЗ в Иганово продължават огледите след избухването на склада със съхраняваните в него неуправляеми ракетни снаряди.  Сапьори вече са мястото на взрива. Разследването на експлозията от събота вечерта продължава с участието на екипи на ДАНС, прокуратурата и МВР. С помощта на безпилотен самолет и бронирани джипове в неделя беше установено, че няма тлеещи огнища, и че взривът не е довел до поражения в другите складове.

Служителите на Вазовските машиностроителни заводи в Иганово днес са били пренасочени към цеховете в Сопот, заявиха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в завода Иванка Иванова и Димитър Атанасов.

В момента компетентните органи работят, разясняват нещата. Ето днес вече имат право, тъй като са минали определени срокове да се влезе на оглед и ние чакаме заключението на тези компетентни органи. Тук не става  въпрос въобще за производствено помещение, а става въпрос за складово. На практика в произдводствените помещения всичко е съвсем нормално и в момента, в който решат, че може да бъде допуснат персоналът, хората ще си отидат на работните места и ще започне един нормален производствен процес, обясни Иванова.

Колегите са спокойни. Всеки един от тях знае, че работното място го е оставил както трябва. Смятам, че това нещо ще излезе. За мен по-важно е да станат нещата, колкото се може по-бързо, за да могат хората да се приберат на площадка "Иганово", защото без тази площадка просто ВМЗ няма как да съществува, допълни Атанасов.

Двамата синдикални лидери изтъкнаха компетентността на работещите в базата в Иганово, които по думите им, преди няколко месеца са преминали обучение и издържали изпит пред експерти от Инспекцията по труда и от МВР.

Вече са разпитани десетки работници от ВМЗ . Неправилно съхраняване и боравене с взривни вещества и неспазване на мерките за безопасност - това са основанията за образуваното досъдебно производство, което е срещу неизвестен извършител, подчерта говорителят на Пловдивската окръжна прокуратура Галина Андреева

Обстановката в района е спокойна, след като уверенията на специалистите повече от денонощие са, че няма никаква опасност от нови взривове. Хората продължават да обсъждат случилото се и възможните причини, които, според главния секретар на МВР Георги Костов, могат да бъдат от "саботаж" до "престъпна небрежност", а разследването ще обхване всички.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53