Стотици се включиха в литийното шествеие с иконата на Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията

| обновено на 13.04.15 в 11:56
Снимка: БГНЕС

Стотици вярващи от цялата страна се включиха в литийното шествие от Бачковския манастир до планинската местност Клувията, начело с чудотворната иконата на Света Богородица. Легендата разказва, че тя е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намират я във втория ден на Великден две овчарчета и я връщат в светата обител.
От XVII век, винаги на днешния ден се провежда литийно шествие, а всички, които се включват в процесията, продължаваща няколко часа, я докосва и обсипват с цветя, убедени в чудотворната й сила.

Така както преди повече от 350 години, вярващите, понесли иконата на Божията майка, потеглиха към местността Клувията, където по обед в скалния параклис в Свети Архангели ще бъде отслужена света литургия. Повечето от хората, които се включват в продължаващата няколко часа процесия, идват в Бачковския манастир на днешния ден от много години:

Толкова години, ето на 80 години съм, жива здрава съм ходя горе в Клувията.

Вярвам истински в Бога и служа на Господ.

Всеки иска да се доближи до нея, защото знаете, че носи щастие, лекува хора и всеки иска да се опре до нея, да я поноси, дори има хора, които я носят чак горе до Клувията.

Гледам почти всяка година или през година да отида и е много хубаво. За здраве на всички близки, познати, за целия български народ.

Няколко кратки спирания за молитви  имаше по близо 5-километровия машрут и  процесията вече наближава  местността Клувията. В късния следобед иконата на Божията майка ще бъде върната в Бачковския манастир.  

От една година начело на манастирския събор в Бачковската света обител за игумен бе поставен архимандрит Симон, които работи активно за развитието и възстановяването на манастирския комплекс. В интервю за „Хоризонт“ той сподели, че чудотворната икона тази година ще остане в храма, а  шествието ще се води с нейно копие. Причината е, че предстои реставрация на оригиналната. Обковът на иконата също едва се крепи и разнасянето ѝ по планинския път към Клувията може да повреди светия образ, сподели духовникът. Архимандрит Симон, под чието ръководство беше създаден музей на Бачковския манастир и беше възстановено едно от крилата на обителта е категоричен, че работата по възстановяване не е приключила

Винаги има какво да се желае. В момента с „Паметниците на културата“ сме изготвили планове за реставрация на иконописите на централната църква, които са много потъмнели. Очакваме да се отвори и голямата програма за регионално развитие – култура, където Бачковския манастир също е включенза реставрация. Имаме 12 плана по европейски проекти, които са готови от наша страна, просто чакаме, когато ни ги поискат, да ги предоставим.

Продължават и съдебните дела за установяване на имотите на манастира. За установяване на нотариалния акт на манастира също има юридически спор с община Асеновград, но, според духовника, делото върви в полза на манастира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53