Сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на площадката в Иганово

Снимка: БГНЕС
Районната прокуратура в Карлово, която разследва двата взрива в базата на ВМЗ в Иганово, посочва в доклада си относно първият инцидент, станал в склад за боеприпаси и разпространен днес, че са констатирани сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на цялата площадка. Според прокуратурата охранителите от ведомственото звено на завода са напуснали постовете си на 21 март преди изтичането на смяната и застъпването на следващата. Така охраняемият периметър е оставен без надзор в продължение на повече от 30 минути.

Едва ли е случайност, че и първия инцидент, станал на 21-ви март около 19.20 часа и вторият - от вчера сутринта, са възникнали именно в този отрязък от време, през който се сменят постовете, се казва в доклада на прокуратурата. Констатирано е още, че в района няма изградено видеонаблюдение, въпреки дадените за това изрични указания. От около година не функционирала сигнално-охранителната техника на взривения на 21-ви март склад, поради дефектирал датчик на една от вратите на склада.

Прокуратурата недоумява също защо вратите на складовете за съхраняване на боеприпаси са с прозорци, през които без особени усилия могат да бъдат подхвърлени различни предмети, в това число лесно запалими течности. Освен скъсаните оградни мрежи, които позволяват проникване в района, разследващите са се натъкнали и на още един парадокс - на площадката редовно е имало 20 коня, собственост на един от свидетелите. Те били пускани да пасат тревата между складовете и в целия район. Така се избягвала необходимостта да се коси, заради изискванията за противопожарна безопасност. Това е ставало по дадено устно разрешение от страна на изпълнителния директор.

Последното влизане в цех 835, където станаха вчерашните взривове, е на 8 април, пише още в доклада на прокурорите. Това е било с цел да се установят действителните количества термобарични гранати, съхранявани и произведени в цеха, както и с цел изземване на готова продукция за експертни нужди и сравнителен материал. Един сандък такава продукция гранати е бил оставен за пазене у началник цеха, вероятно унищожен при последвалия взрив. При пристигането си разследващите са намерили цеха надлежно запечатан и заключен, а след извършени на гореописаните действия помещението отново е било запечатано. До взрива на 14-и април не са извършвани други процесуално-следствени действия в този цех. Образуваното вчера досъдебно производство е срещу неизвестен извършител за това, че в землището на село Иганово е държал боеприпаси и не е взел необходимите мерки за сигурност, подчертават от Районната прокуратура в Карлово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53