МТСП предлага пределна възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност"

| обновено на 17.04.15 в 19:14
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Да бъде въведена възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност" предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Според проекта, от догодина възрастта за пенсия в силовите институции трябва да е 52 години и 10 месеца, като през следващите години продължи да расте с по два месеца, докато стане 55 години. 

Предлага се водолази, парашутисти и пилоти догодина ще излизат в пенсия на 42 години и 10 месеца и за тях възрастта постепенно да нарасне до 45 години. 

В силовите ведомства в момента работят 75 хиляди служители и от социалното министерство смятат, че новите условия ще им позволят да останат по-дълго на служба. 

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че сега фактическата възраст, на която излизат полицаите, пожарникарите, военните, служителите на ДАНС, НРС, НСО и в правосъдното ведомство е 52 години и осем месеца. Тригодишен ще е гратисният период, според предложението от догодина, в който служителите от силовите ведомства, които до края на тази натрупват изисквания стаж за пенсия, ще могат да изберат, дали да излязат в такава по новите или по старите условия. Предлага се бивши служители, които в момента са извън системата също да могат да се пенсионират:
Ние отменяме това изискване в момента да са служители на системата. Това означава, че на практика хора, които са служили 18 години в Министерството на отбраната, в МВР, след това са излезли и са отишли на друго място и имат 27 години стаж и тази възраст, за която споменах, те също ще имат право да излизат в пенсия.
Друго предложение гласи, че за да излязат в пенсия силоваците няма да е необходимо да напускат работа, както е в момента. Те ще могат да продължат да работят като едновременно взимат и пенсия:
Казаха командващите, че се оголват тези сектори, пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата, нещо, което досега не са имали тази възможност. Така, че де факто те ще бъдат стимулирани да останат по-дълго на служба, а няма както беше досега, за да излезеш в пенсия трябва да свалиш мундира.
Ще се даде възможност и на тази категория да  прехвърля вноските си от универсален пенсионен фонд към НОИ, което би вдигнало пенсиите на сегашните военни пенсионери с около 28 процента, обясни министърът: Тези, които са родени след 60-та година всъщност към момента са им намалени с 28 процента пенсиите.

Президентът Росен Плевнелиев очаква Министерството на отбраната да представи своите аргументи „за” и "против" относно новите предложения за пенсиониране на военните:

Българската армия има нужда от коректно отношение на държавата към личния състав на армията. Когато хората постъпват в българската армия, те трябва да знаят, че условията, при които постъпват, ще бъдат валидни в хода на тяхната служба. Приветствайки пенсионната реформа, ще се застъпя след дебатите, които ще се случат в следващите дни в българското Министерство на отбраната, за личния състав на Българската армия, който има своята претенция към българската държава. Ако условията за пенсиониране се променят, това трябва да стане веднъж завинаги и второ - трябва да се даде достатъчно разумен гратисен период, за да бъдем честни към хората. Те трябва да могат да направят своя личен избор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53