Хиляди българи почитат героите от Шипченската епопея

| обновено на 27.08.16 в 15:42
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи се събраха на връх Шипка за националното честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея. 

Сутринта бе отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана потеглиха към легендарния връх. Проведоха се и традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата на върха.

С много живи картини бяха пресъздадени моменти от лятото на 1877 година и отбраната на Шипченския проход. Историческата възстановка на боевете беше кулминацията на честването, което се провежда под почетния патронаж на президента Росен Плевнелиев. В пресъздаването на събитията участваха и 235 родолюбци от 24 регионални клуба на Националното дружество "Традиция". Неговият председател полковник Станчо Джумалиев за пореден път участва във възстановката: 

Играх ролята на генерал Столетов на върха за 16-ти пореден път. Всеки един участник отдава всички сили, за да може да представим тези герои, които са се били, за да я има България днес.

Пред Паметника на свободата бяха поднесени венци. Заупокойна молитва за загиналите отслужиха Габровски свещеници. Приветствено слово към гостите на тържествата поднесе началникът на отбраната генерал Константин Попов. В честването участваха народни представители, евродепутатът Андрей Новаков, посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, генералният консул на Русия в Русе Татяна Горошков, областни управители от цялата страна.

Открит урок, посещение на бойните позиции с екскурзовод, прожекция на филми, фотографско ателие и занимания за децата включва още програмата, която продължава до 16 часа.

По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея, движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък ще бъде ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. За пътуващите от Северна към Южна България, от Русе и Велико Търново - през Дебелец-Прохода на Републиката-Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас. За пътуващите от Южна към Северна България, през Гурково- Прохода на Републиката-Дебелец за Велико Търново и Русе. Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през село Поповци и Донино, обходния път на град Трявна -село Белица - Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53