Подписката за възстановяването в Габрово на църквата "Свето Благовещение" вече и онлайн

| обновено на 02.06.17 в 18:59
Архивна снимка на девическия манастир в Габрово
Снимка: От сайта на петицията

В Габрово и околността набира популярност петиция за възстановяване на църквата "Свето Благовещение" на мястото на някогашния девически манастир в центъра на Габрово, разрушен през 1959 година. Инициатор на подписката е Веска Ганчева, която е родена в града, но отдавна неживее там.

Този храм трябва да се възстанови - голямо е значението му,
подчерта Ганчева, както и обясни, че в отговор на нейно писмо до кмета на Габрово защо не се реконструира храма е получила като причина липсата на обществен интерес:
И това ми беше главният мотив да направя подписката, за да подкрепят хората тасзи идея и да видят управляващите, че има смисъл. Спънките са предимно на административно ниво.

Подписи се събират от няколко дни в интернет, както и в габровските храмове и в Соколския манастир край града, където след разрушаването на храма са били преместени монахините. Именно с техният труд и подкрепата на габровски първенци, манастирът е бил основан от архимандрид Йосиф Соколски през 1836 година.

Един от ключовите въпроси, които търсят решение за възстановяване на храма, е и този за собствеността на земята, обясни отец Стефан Стефанов от храма "Света Тройца":
Би трябвало да се възстанови една историческа несправедливост, обаче в действителност нямаме върната земя, а като няма, то на какво да строим? Ако бъде върната земята, то веднага ще се намери архитект, който да направи проекта, както и ще се намерят инвеститори. 

С разрушаването на църквата "Свето Благовещение" в миналото си отива историческият духовен център на Габрово, който през Освободителната война е бил превърнат във военна болница, а днес е парк. 


Подробнсности, както и мнението на габровци, а също и идеи за възстановяването на храма и запазване на парка, в който се помещават и до днес съхванената манастирска чешма, паметник на руски офицери и морената на Апостола Васил Левски, а в близост и социалистическият мемориал, под който е костницата на загинали партизани, можете да чуете в репортажа на Велина Махлебапиева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53