Мениджъри на болници от страната:

Ситуацията в лечебните заведения през 2018-а ще стане още по-тежка, ако системата не се реформира

Кирил Ананиев и ръководството на болницата в Ловеч ще търсят решение на проблема със заплатите

| обновено на 21.12.17 в 09:26
Снимка: Иванка Петрова

Ситуацията в лечебните заведения през 2018-а ще стане още по-тежка, ако системата не се реформира, убедени са мениджъри на болници от страната. Един от основните проблеми е липсата на кадри, категоричен е изпълнителният директор на областното лечебно заведение в Габрово д-р Нели Савчева:
Отсъствието на един лекар поставя под заплаха дейността на едно цяло отделение. Следващият фалит може да бъде на болница, която е в относително стабилно състояние и напуснат няколко добри и лекари от водещи структури – това може да е краят на едно на лечебно заведение.
За мен като мениджър е ужасно притеснително – трябва да избирам или да натрупаме просрочени задължения, или да загубя персонал, защото от Нова година - с увеличението на минималните работни заплати ние трябва да увеличим заплатите на всички.
За мен разковничето е в увеличаването на цените на клиничните пътеки, но не се ли случи това в Националния рамков договор 2018 година, може би аз да съм тази, която ще трябва да интервюирате в качеството ѝ на последвал съдбата на болниците, за които чувате всеки ден, обясни за "Преди всички" д-р Савчева, която е изпратила и писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В него тя посочва какви са предизвикателствата пред мениджърите за идната година, както и защо е извън възможностите им да се справят с тях. 


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и ръководството на болницата в Ловеч ще търсят днес решение на проблема със заплатите и лекарствата в лечебното заведение. Ако това не стане, утре работещите в болницата се заканиха, че ще спрат работа и ще подадат колективна оставка.
Ловеч може да посрещне Коледа без многопрофилна болница. Търпението на работещите там вече се изчерпа и ако днес здравният министър и Съветът на директорите на лечебното заведение не намерят решение на проблема с изплащането на забавените заплати, медиците са категорични:
В петък на обед подаваме колективна оставка.
За да осигури заплатите поне за септември, ръководството на Ловешката болница трябва да се договори с кредиторите да бъдат вдигнати запорите. Това вече е договорено с НАП, електроразпределителното дружество и някои доставчици на лекарства и консумативи. Освен заплати в Ловешката болница вече няма и лекарства, а медиците продължават да напускат.
Репортажа на Велина Махлебашиева чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53