Националният музей на образованието в Габрово показва историята за Святата нощ в колекция от детски периодичен печат от миналия век

Национален музей на образованието, Габрово
Снимка: nmogabrovo.com

В навечерието на празниците Националният музей на образованието в Габрово показва как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си читатели историята за Святата нощ.

Ценните пожълтели страници, писани по стария български правопис с черно-бели картинки, а в по-късните години и с цветни изображения дават представа за времето, за тогавашните нрави и ценности. Най-старото сред подбраните издания е популярното и обичано месечно списание „Звездица“, което започва да се печата след Освобождението през 1892 година. От най-ново време е излизалата половин век „Дружинка“ – от 1948 година до демократичните промени. Редактори на онези възрожденски издания са били просветители, в голямата част от живота си са били учители, като редактора на „Звездица“ – Никола Беловеждов.

В съхраняваната колекция празнични издания са показани и списанията „Детска радост“, „Детски другар“, „Първи стъпки“, „Чавдарче“, „Славейче“, излизали от 1920 година до 1968 година.

Коледният разказ в детската периодика отразява и големите обществено-политически промени и отзвука от историческите събития.

Интересно е как се променя образа на най-популярния светец, който пълни с лакомства ботушките на децата – св. Николай. Той е заменен от Дядо Мраз и така до съвременния Дядо Коледа. На страниците на детските списания и по онова време място намирали идеи как да си направиш играчки за елхата – най-често от хартия. 

Още по темата можете да чуете в репортажа на Велина Махлебашиева. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53