Политолози: Нищо не ни изненадва, но има какво да ни тревожи

Албена Танева и Тончо Краевски пред БНР

Снимка: president.bg

"При тези избори се открои нещо, което е известно, но сега стана много релефно. Склонността политиката да се подменя с шоу изглежда добра идея, но всъщност не мобилизира подкрепа и банализира темите". Това свое наблюдение за провелите се няколко поредни парламентарни избори и за вота за президент сподели пред БНР доц. Албена Танева, преподавател по публична администрация в СУ "Св. Климент Охридски".

Доц. д-р Албена Танева

Според политолога Тончо Краевски нищо не е изненадващо, но това не означава, че "няма какво да ни тревожи":

"Поставените антирекорди по избирателна активност няма как да не са нещо тревожно. ... Това е основното, което легитимира властта в една републиканска политическа система - самото участие. Не е въпросът с какво съотношение си намачкал противника си на изборите, ако зад властта не стоят поне половината от нейните граждани".

Тончо Краевски

По думите на доц. Танева МВР е проявило "демонстрация на лош вкус" не само заради излишната демонстрация на сила, но и защото по принцип функцията на това ведомство е да се занимава с реда и сигурността, а не да се намесва по този "отвъд правилата начин":

"Репресията е буквално повлияла, но е по-тежка като проблем, защото това е поведение на институция, което излиза извън рамките на приетото. Да се възпрепятства придвижването и да се демонстрира самоцелно сила е признак на лош тон. И се надявам, че не е заявка за стил на управление занапред, под каквато и да е форма. И напоителните изказвания са безспорно пропагандни. Проверките в университета между двата тура е лошо като послание и поведение. Ако се търси промяна към по-добро, кое е доброто в това?".   

Краевски подчерта, че репресиите са проява на лош тон, още повече защото победата на Румен Радев не стоеше под въпрос:

"Тази истерична реакция на правителството спрямо пътуващите през границата, предполагаемите финансови злоупотреби в университета, демонстрациите пред посолството на Турция - всички тези неща бяха акт на репресия, който не беше с нищо обоснован". 

Той подчерта, че българските изселници в Турция имат право да гласуват:

"Тези хора не са много по-различни от нас. Ако не се чувстват емоционално и лично ангажирани с кандидатите, могат да не излязат да гласуват. Те си формират волята да гласуват по същия начин, по който си формират волята избирателите в 24 МИР, примерно. Нима в 24 МИР няма силен наплив за гласуване за една и съща политическа партия на всички избори? Можем ли да кажем, че и тези хора са закрепостени? Да се третират тези граждани, че тяхната воля е само инструмент на някаква политическа манипулация и те не вземат автономно решенията си е много грозно". 

По думите му проверките в Софийския университет са били проява на лоша политическа демонстрация и дори и да е имало сигнал за нарушения, е трябвало да влязат проверяващите в деня след изборите, а не между двата тура на президентския вот.

Интервюто на Диана Янкулова с Албена Танева и Тончо Краевски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

" Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента ". Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски..

публикувано на 22.11.21 в 17:08
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43

Румяна Коларова: Атакистките прийоми на Бойко Рашков вгорчиха атмосферата

" Силите бяха неравностойни. За проф. Герджиков кампанията беше прекалено къса, а неговият противник (Румен Радев - б.р.) всеки ден се появяваше по медиите в няколко различни роли и беше обявил кандидатурата си поне година по-рано. ... Моят въпрос е защо им трябваше това, което видяхме с активностите на Бойко Рашков, при преднината, която имаше..

публикувано на 22.11.21 в 13:28
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Защо дългогодишен доброволец на избори в чужбина се отказа да участва в организирането им

„Не бих казал, че съм се разочаровал. По-скоро Мрежата на изборните доброволци се разви до своя пълен потенциал, с тези 750 секции, които са автоматични за следващите избори. Дойде време да проверя дали това, в което съм инвестирал толкова години, работи без моето участие. И наистина нещата се случват.“ Това заяви в интервю за БНР сънародникът..

публикувано на 22.11.21 в 12:31

Мила Мошелова: Положителното е, че видяхме един доста джентълменски дебат

За голяма част от хората изборът беше предопределен. Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Мила Мошелова . "Видяхме, че участието в изборите беше по-ниско и от миналия път, което първоначално изглеждаше като доста ниска граница, но успяхме да слезем и под нея. Солидната преднина на Румен Радев се запази, той дори..

публикувано на 22.11.21 в 10:53