88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

Снимка: избори гласуване / Снимка: БТА

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България".

125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко.

За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4 мандата. 75 от кандидатите за народни представители са мъже, а останалите са жени. Най-младият желаещ да стане депутат е на 21 години, а най-възрастният е на 88 години.

Освен 88-годишната жена в листата на "Русофили за България", в листата на БСП-Обединена левица има регистрирана 78-годишна активистка - известна адвокатка в града.

Броят на избирателите в региона е около 130 хиляди, като около 15 хиляди са с двойно гражданство, предимно от Северна Македония, като те не идват да гласуват, казват от администрацията.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:40

ЦИК остави без разглеждане жалба на ДПС-Доган за разпределението в СИК в Долни Чифлик

Жалба за съставите на 14-те секционни избирателни комисии в община Долни чифлик, Варненска област, доведе до спорове в Централната избирателна комисия - дали трябва да има членове и на двете фракции на ДПС. В крайна сметка с 11 гласа "за" и три "против" ЦИК реши да остави без разглеждане жалбата на независимия депутат Хюсни Адем от фракцията на Ахмед..

публикувано на 26.09.24 в 19:25

Министър Карадимов: Техническото обезпечаване на изборите се изпълнява в срок

Ангажиментите на правителството за материално-техническото обезпечаване на предстоящите парламентарни избори се изпълняват нормално и в срок. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в София. Той проведе работна среща с областните управители от Югозападния район – на София, Софийска област, Благоевград, Перник и..

публикувано на 26.09.24 в 17:00
Росен Карадимов

Министърът на иновациите разговаря с областните управители и директорите на ГРАО от Югозападния район

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще разговаря с областните управители и директорите на дирекциите "Гражданска регистрация и административно обслужване" от Югозападния район по обезпечаването на предстоящите парламентарни избори. Целта на срещата е да бъдат обсъдени дейностите по подготовката и координацията между..

публикувано на 26.09.24 в 07:48

Партиите и коалициите могат да направят последни промени в кандидатските листи

До днес партиите и коалициите могат да правят промени в кандидатските листи, съгласно сроковете в хронограмата на Централната избирателна комисия, припомня БТА. При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат, партията или коалицията, която го е предложила, може да предложи за регистриране друг..

публикувано на 26.09.24 в 07:40

Бойко Борисов: Най-малко 80 депутати ще са нужни на ГЕРБ

Най-малко 80 депутати ще са нужни на ГЕРБ за да изпълни обещаното в кампанията, заяви в Стара Загора лидерът на партията Бойко Борисов. Той обяви сигурността и образованието като основни приоритети, а за енергетиците от "Марица-изток" каза, че парите по Плана за възстановяване и за енергиен преход ще отидат в държавно предприятие. "Ако ГЕРБ не..

публикувано на 25.09.24 в 21:34

97-годишен кандидат за депутат в Ямболска област

Намалява  броят на  кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 27 листи в районната комисия са включени 135 имена, докато на изборите през юни, претендентите са били 153. По 33 кандидатите ще се борят  за едно от  четирите депутатски места, отредени за 31 многомандатен избирателен район,  уточни..

публикувано на 25.09.24 в 20:29

Коментари за изтеглените номера в бюлетината

Малко повече от денонощие преди старта на официалната предизборна кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, вече е ясно под какви номера в бюлетината ще фигурират регистрираните за участие партии и коалиции.  ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, ПП-ДБ - с 26, "Възраждане" – с 12 Това определи жребият, изтеглен в Централната..

публикувано на 25.09.24 в 18:58
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова преди тегленето на жребия за номера в бюлетината на партиите и коалициите.

ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, ПП-ДБ - с 26, "Възраждане" – с 12

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите на 27 октомври. В сряда ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите Стана ясно, че "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще се яви на изборите под..

публикувано на 25.09.24 в 16:41

Пеевски: Доган и хората около него вече не са част от ДПС

Ахмед Доган и хората около него вече не са част от ДПС. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод внесената в Софийския градски съд искане за отписването му като председател на партията на база на решение на Централното оперативно бюро на партията от 27 август: "Няма никакво значение какво внасят тези отцепници! Те вече не са от..

публикувано на 25.09.24 в 14:06