Л. Дилов-син: Ако имаме професионална избирателна колегия, въпросът с отговорността ще се реши

Очевидни са два огромни порока, като единият е това, че нямаме професионален състав на избирателните комисии, заяви в интервю за  “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Любен Дилов-син , който допълни, че: Въпросът е кой носи персонална отговорност за..

публикувано на 30.10.15 в 14:00

Ю. Павлов: ОИК безспорно носи вина, но главният виновник са народните представители

Ние имаме едно от най-добрите изборни законодателства като технология и то не само в Източна Европа, а в цяла Европа – вероятно само в Германия е по-добро и още може би две-три държави. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ социологът Юлий..

публикувано на 30.10.15 в 13:45
Диляна Иванова

Председателят на ОИК в София подаде оставка по настояване на премиера

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Диляна Иванова подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, информират от пресцентъра на ГЕРБ. Борисов настоя Иванова да се оттегли заради създалото се обществено напрежение..

публикувано на 30.10.15 в 13:40

В Кърджалийско вече има кметове, избрани с по-малко от 10 гласа

Новосъздадените кметства в Кърджалийско вече си имат управници, избрани с по-малко от 10 гласа. Пример за това е село Шипок, в община Кирково, където за кандидат-кмета Раим Халил са гласували всичките шестима избиратели в списъка. Най-куриозният..

публикувано на 30.10.15 в 13:38

ЦИК: Волен Сидеров е извършил нарушения в изборния ден

Лидерът на "Атака"  Волен Сидеров  е извършил нарушения в изборния ден, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). След съставянето на акта за нарушение и връчването му документът ще бъде изпратен на управителя на област София за издаване на наказателно..

публикувано на 30.10.15 в 12:35

Калин Славов: Организационните нарушения на изборите са с 25% повече от предходния вот

На първия тур на изборите са отчетени голям брой организационни нарушения – 25% повече спрямо предходни години. Това показват данните на Асоциация "Прозрачност без граници", която и тази година наблюдава изборния процес. Големият брой недействителни..

публикувано на 30.10.15 в 08:50

Цветозар Томов: Многото недействителни бюлетини са заради технологията на гласуване

Големият брой недействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване, каза в предаването "Преди всички" говорителят на Централната избирателна комисия  Цветозар Томов :  Високият процент невалидни бюлетини следва да се анализира, като се отчита..

публикувано на 30.10.15 в 08:30

ОИК в Девин допуска до участие в балотажа класирания на четвърто място кандидат-кмет

Общинската избирателна комисия в Девин допуска до участие във втория тур в неделя класирания на четвърто място кандидат за кмет на община Девин  Юлиян Семчев  от Местната коалиция "Обединени за Девин и общината". До безпрецедентната ситуация се стигна,..

публикувано на 29.10.15 в 20:30

К. Колева: Трябва да има подготовка на администрацията, която провежда изборите

Трябва да има подготовка на администрацията, която провежда изборите. Ако трябва, да въведат тестове за това дали председателят и зам.-председателят на секционните избирателни комисии могат да си подготвят протоколите. Трябва да се обяснява на членовете..

публикувано на 29.10.15 в 19:25

Мирен протест на БСП - София с иск за повторно преброяване на бюлетините

Повторно преброяване на бюлетините и оставката на Диляна  Иванова,  председател на Общинската избирателна комисия (ОИК), поискаха членовете на Софийската организация на БСП, които заедно със симпатизанти излязоха на мирен протест пред сградата на..

публикувано на 29.10.15 в 14:53

Стойчо Стойчев: Изборният кодекс да се замени с по-либерална форма

Политологът  Стойчо Стойчев  коментира в "Преди всички", че хаосът с провеждането на изборите може да се реши, ако Изборният кодекс се отмени и се върне по-либералната форма.  Да се взимат по-оперативни решения. Правилата трябва да са по-либерални, за..

публикувано на 29.10.15 в 11:06

ЦИК огласи резултатите от изборите за Столичен общински съвет

ЦИК огласи резултатите от изборите за Столичен общински съвет. От общо 1 милион и 55 хиляди избиратели гласувалите са почти 412 хиляди. Броят на недействителните бюлетини е близо 37 хиляди. Най-много гласове са получили кандидатите за..

публикувано на 29.10.15 в 10:15

ЦИК: 53,6 на сто е била избирателната активност на първия тур на местните избори

Избирателната активност от първия тур на местните избори е била 53,6 на сто, обяви Централната избирателна комисия. Гласувалите на националния референдум са 39,67 на сто от избирателите. Електронното гласуване са подкрепили 69,49 на сто, а против са били..

публикувано на 29.10.15 в 09:59

Томислав Дончев: Печатниците ще успеят да напечатат бюлетините

Влизайки в ролята на медиатор днес по обед организирах една среща в МС, като поканих всички, включително представители на "Информационно обслужване“. Изяснено беше, че темпът на предаване на информация от избирателните комисии е значително..

публикувано на 28.10.15 в 17:47

Д-р Михайлов: Това, което се случи на първия тур, е неописуем скандал

Разбира се, че ще има втори тур. Не биха могли да си позволят лукса да се провалят на втория тур и да го анулират поради информационна некомпетентност. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“   д-р Николай Михайлов , според когото не..

публикувано на 28.10.15 в 16:52

ГЕРБ получава 27 от 51 места в новия общински съвет на Стара Загора, влизат още 10 партии

11 партии влизат в новия общински съвет на Стара Загора, с две по-малко от предишния. ГЕРБ получава 27 от 51 места в местния парламент. Преференциалният вот изстреля Юсни Ибрям , издигнат от Националната партия „Свобода и достойнство“ в листата на..

публикувано на 28.10.15 в 16:22

И кандидат-кметът на ДПС за община Девин се отказа от участие на втори тур на местните избори

Втори кандидат-кмет на община Девин се отказа от участие на втори тур на местните избори. Здравко Василев , издигнат от ДПС, е подал заявление за отказ в Общинската избирателна комисия. В решението на Общинската избирателна комисия в Девин се казва,..

публикувано на 28.10.15 в 16:19

Печатницата на БНБ: Отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори върви по план

Отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори върви по план, съобщи за "Хоризонт" говорителят на БНБ Александър Урумов. Във вторник в ЦИК е пристигнало писмо от печатницата на Централната банка, че заради забавянето на обработката..

обновено на 28.10.15 в 15:02

Проф. Тодор Галъмов: Няма никаква логика изборите да бъдат отлагани

В нашата модерна изборна практика, ако това се случи, ще бъде прецедент, тъй като става въпрос за отлагане на втория тур. Това ще бъде много тежък удар върху самата идея за изборите и за балотажа, тъй като законът и практиката ясно разписват, че..

публикувано на 28.10.15 в 14:48
Белица

Общинският лидер на една от партиите е бил пребит в Белица

Общинският лидер на партия ГЕРБ в Белица  Иван Стойчев ,   пребит в центъра на града, е транспортиран за болницата в Благоевград с черепно-мозъчна травма. Около обяд  в полицията беше получен сигнал за  скандал между няколко мъже, прераснал  във..

публикувано на 28.10.15 в 14:16