Федерацията на балканските изселници в Турция ще помага с транспорт на българите до изборните секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според новия Изборен кодекс гласуването се дефинира не само като право, но също като граждански дълг. За негласувалите се налагат санкции и наказания. От една страна, задължавате гласуването, но от друга го ограничавате, като откривате 35 секции. Това не е ли  голям парадокс? Не е ли против основните човешки права и Конституцията на България. Затова призоваваме всички граждани на България, живеещи извън родината си, да участват в изборите, да осъществяват своя граждански дълг, да дадат принос на демокрацията на родината си. 

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Юксел Йозкан, председател на най-голямата организация на нашенци в чужбина - Федерацията на балканските изселници в Турция „Балгьоч", която има над 100 000 членове. Организацията призова сънародниците ни в Турция да гласуват въпреки ограниченията за секциите и даде пример за такива ограничения:

Бурса е тримилионен град. По време на парламентарните избори през 2014 г. тук бяха разкрити 42 секции, а сега - само 9. Представете си тримилионен град с 9 секции.

Организацията е готова да помогне на желаещите да гласуват в Турция, като организира транспортирането им, допълни Йозкан.

Българите в Турция са запознати с въпросите на референдума и са готови да упражнят правото си на вот. Според Йозкан, няма две формации, които представляват българите в Турция и сънародниците ни имат ясен фаворит за предстоящия вот.

Интервюто с Юксел Йозкан можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!