Димитър Ганев: Коалиция на ГЕРБ, Патриотите и "Воля" изглежда реалистична

Загубата на БСП идва от високия резултат на ГЕРБ, коментира той

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

Вариантът, в който ГЕРБ, Патриотите и „Воля“ си стискат ръцете ми изглежда реалистичен. Това каза в интервю за "Хоризонт" анализаторът Димитър Ганев:

Животът на такъв кабинет много зависи от конюнктурната политическа ситуация. От 2009 година насам България няма изпълнен пълен управленски мандат. Българските граждани не искат спирала от избори, а стабилно управление, каквото и да е то в крайна сметка.

Ганев коментира двата големи въпроса, задавани по време на цялата предизборна кампания:

Правителство ще има – то ще бъде най-вероятно около ПП ГЕРБ, а голяма коалиция няма да има. По-вероятният сценарий е да има предсрочни парламентарни избори. Първи на разговорите за коалиционно управление ще седнат Обединените патриоти. Няма да има проблем те да участват със свои министри, ако те бъдат маскирани под някакъв тип експертност. Големият въпрос е дали това мнозинство ще им стигне, за да има стабилност. Затова на помощ могат да се притекат „Воля“, или Реформаторският блок – действително са на чертата – много е трудно да прогнозираме.

ДПС се изправи пред най-тежкия си противник на етническото поле - ДОСТ, отбеляза политологът:

Въпреки това, ДПС успя да удържи монополната си позиция в рамките на етническото поле и това е действително голям успех за ДПС. Дали проектът ДОСТ ще продължи, предстои да видим в следващите месеци и години.

Относно представянето на БСП Димитър Ганев изтъкна:

ГЕРБ ефективно успя да използва страха от връщането на БСП на власт, а БСП достигна своя електорален таван от 1 милион гласа. ГЕРБ постигна практически безпрецедентна победа - партия, която е била две години във властта успява да вземе по-висок резултат на парламентарни избори. Загубата на БСП идва от високия резултат на ГЕРБ.

Цялото интервю с Димитър Ганев чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!