Димитър Димитров: ДПС е скрит резерв за мнозинството, защото няма интерес от нови избори

Патриотите преиграха с обертоновете и истерията по границата, отбелязва политологът

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС

Делът гласове, подкрепящи Реформаторския блок в чужбина, ще бъде малко по-голям от тези в страната, няма да бъдат впечатляващите проценти, които имаха на миналите избори, но и тези проценти ще имат значение за установяване на крайния брой получени гласове и дали ще бъдат малко под или малко над 4%. Това мнение изрази в ефира на "Хоризонт" политологът Димитър Димитров относно граничния резултат на РБ:

Дори с техните 10 или 11 депутати нещата вътре и мнозинствата в Народното събрание изглеждат малко по-различно. Ако те не влязат, ако партиите са само пет, ако съдим по заявките от предизборната кампания, кандидати за опозиционна роля са БСП и ДПС. Останалите трябва да договорят някакво мнозинство. Но това е въпрос с повишена трудност.

Специфичното в тези избори беше разделянето на гласовете на ДПС на две, изтъкна анализаторът: 

За първи път има реална заплаха за доминиращата позиция на ДПС и тя идва, колкото и парадоксално да звучи, от република Турция. 

Димитров вижда ДПС като допълнителният скрит резерв за мнозинството:

ДПС има интерес скоро да няма нови избори, за да може проектът ДОСТ да отшуми. Той би позагубил блясъка си, ако скоро няма избори.

В коментар за изборния резултат на БСП Димитър Димитров посочи:

Имаше общ тренд на сближаване на резултатите между БСП и ГЕРБ. Имитираше се нарастваща динамика за БСП като цяло, но когато бяхме достатъчно близо до изборите, никой не каза, че БСП ще победи. 

Целият патос на Веселин Марешки от президентските избори просто се изгуби, отчита политологът:

Има известна загуба на убедителност от господин Марешки. Ако има изненади – може би това е една от изненадите. Остана общото впечатление, че е обединил в листите си хора, които са на трудов договор при него. Неговите листи приличаха на известната крилата фраза от един филм, малко преформулирана. При господин Марешки нещата изглеждаха така: роднина – роднина – милиционер - роднина - роднина - роднина - милиционер. 

Патриотите малко попреиграха с обертоновете и известната истерия по границата, което по-скоро алармира избирателите и принуди част от рационалните избиратели да подкрепят ГЕРБ, допълни Димитров.

Един двегодишен мандат изглежда постижим и рационален, заяви в заключение анализаторът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!