Първите реакции на партиите след прогнозните резултати

| обновено на 27.03.17 в 10:40

Изпълнителната комисия на ГЕРБ се очаква да обсъди изборните резултати днес. Лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че до окончателното им обявяване ще се въздържат от коментар с кого биха се коалирали:
 

ГЕРБ е длъжен да направи правителство след волята на народа и след като сами предизвикахме тези избори. Да направим правителството, отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които сме правили.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че коалиция с ГЕРБ не е възможна:

Програмите ни са сериозно различни. Ние сме алтернатива на ГЕРБ, така че, ако бъдем поканени, голяма коалиция между нас не е възможна. Ако те не успеят да съставят кабинет и на нас ни бъде връчен мандат, ние ще опитаме да направим правителство на България.

В интервю за "Хоризонт" Валери Симеонов от "Обединените патриоти" посочи, че са готови за преговори за евентуална коалиция с всички партии, без протурските:

Иначе сме готови да преговаряме с всяка българска партия, защото съвремието налага обединение. Едни преговори, обикновено, в цивилизованите държави отнемат месеци.

Според Искрен Веселинов от ВМРО участието на "Обединените патриоти", управлението е въпрос, който ще бъде обсъждан в следващите дни. В предаването "Преди всички" Веселинов каза, че участието в коалиция ще зависи от това, доколко съвпадат вижданията на патриотите с тези на водещата партия:

Ако срещнем своите виждания за управлението на страната, очевидно управление е възможно, ако не срещнем тези виждания, няма никаква причина ние да носим някакъв негатив и съответно да разочароваме избирателите си. Бихме могли да сме подкрепа за някои неща, за други не, както беше в предишният парламент.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за стабилност в страната и коментира резултата от вота така:

Надяваме се ГЕРБ да са си взели поука от двата им недовършени мандата. Ние сме задали формулата, а тя е ценностно мнозинство на база сходства на програмите.

Много е важно да се състави правителство на националното спасение, заяви в ефира на "Хоризонт" заместник-председателят на ДПС Янко Янков. Той изтъкна, за партията е важно какви политики ще се провеждат, а не с кого ще се коалира:
За нас е важно да изпълним в максимална степен програмата, за която хората са ни изпратили там. В противен случай – какъв е смисълът от присъствието на партиите в политиката?
Според Янков нови избори могат да бъдат фатални за страната.

От "Воля" на Веселин Марешки обявиха, че ще бъдат в опозиция, но подчертаха, че бъдеща коалиция би дала шанс за изпълнение на програмата им. Председателят на движението Веселин Марешки:

Толкова много българи са ни повярвали и са ни подкрепили, ние няма да ги предадем, продължаваме напред и ще работим единствено и само в интерес на българския народ.

В предаването "Преди всички" Марешки подчерта, че няма да се коалират с нито една партия, която не приеме тяхната програма за борба с картела с горивата: 
Виждаме се във всякакви коалиции, които ще работят в интерес на българския народ. Това е единственото, което може да ни включи в каквато и да е коалиция. 

Петър Москов от Реформаторския блок заяви, че ако десницата е била обединена, то тя е можела да стане третата политическа сила. Единственото, което се получи, е слушателите ви да чакат последните новини дали всъщност въобще десницата ще бъде представена, т.е. резултатът на Блока беше намален без възможност някоя друга политическа партия да се доближи до влизане в парламента.

Емил Георгиев от коалиция "Да, България" коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че резултатът от изборите е показал, че гражданите са предпочели старите пред новите партии:

Този резултат показа едно – че във вчерашните парламентарни избори хората, гражданите, гласоподавателите в България предпочетоха за бетонират политическото нечистоплътие. Имаха много различни възможности – да действат и по друг начин, да изберат други политици, други представители, партии или коалиции, но те заложиха на познатото старо.

Румен Петков от формацията АБВ, която също не успя да премине 4-процентовата бариера, определи резултата от вчерашните предсрочни избори като абсолютно неудовлетворителен. Петков коментира още, че този вот е различен от предходните:

Имаме едни много-много специфични избори, много трудни избори. Избори, които тепърва ще задават въпроси, защото конфигурацията на следващия парламент е сложна, трудно предсказуема и несигурна. 

За "Хоризонт" Евгений Михайлов от ДОСТ коментира, че обединението ще иска касиране на изборите:

Ще обжалваме резултатите от тези избори, защото беше извършено драстично нарушение на Конституцията. Особено в последната седмица, всички държавни институции като една се хвърлиха да бранят монопола на сараите на Доган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!