Румяна Коларова: Двупартийна коалиция в новия парламент не е изключена

Снимка: БГНЕС

Двупартийна коалиция в новия парламент не е изключена. Това каза в предаването "Преди всички" политологът Румяна Коларова в коментар за разпределението на местата в бъдещия парламент и възможностите за съставяне на кабинет:

Искам да кажа, че може да има коалиционно правителство на малцинството, но твърде вероятно е да има двупартийно (правителство). Както имаше оценки, че коалицията ще бъде задължително трипартийна - това не е задължително, дори може да има минимално печеливша коалиция от две партии.

Петпартийният парламент такъв, какъвто го виждаме в момента, се характеризира с ясна двублоковост и много силно ми напомня парламента от 91-ва година,
отбеляза още политологът в коментар на резултатите от вчерашния вот.
По отношение на представянето на ГЕРБ Коларова коментира:

Трябва да кажа, че освен за трети път шанс да състави правителство, фактически това, което демонстрира ГЕРБ, е устойчивост след голямото свиване, което регистрирахме 2013-а година, когато те загубиха една трета от електората си, от тогава насам те се движат стабилно около милион и осемдесет, милион и седемдесет хиляди. Може да се каже, че на тези избори те дори ще получат с 10-20 хиляди повече, отколкото на последните, което означава, че всякакви твърдения, че има отлив на електората от ГЕРБ всъщност са силно преувеличени.

БСП отбелязва възход, посочи анализаторът и допълни:

Трябва да се каже, че БСП преодолява фаталното свиване, което беше регистрирано на нейния електорат през 2014 година, когато дори се заговори за трансформирането на БСП в средна, дори малка партия. В момента БСП възстановява подкрепата си. Това, което трябва да видим, е дали те ще получат толкова, колкото получиха при сформирането на правителството на Орешарски. Тогава те имаха 940 хиляди, това е близо 1 милион. В момента твърде вероятно е да имат 10-20 хиляди по-малко от тогава - в случая това беше ясна победа за БСП, възможността да сформират, да възстановят двублоковия модел. И тук трябва да подчертаем, че не става дума да поляризира, става дума за нормален двублоков модел. Те успяха да възстановят ролята на левицата.

Според Румяна Коларова Обединените патриоти:

Реално не спечелиха от своето обединение и не спечелиха от екзалтацията на тема патриотизъм. Това, което те спечелиха, е ролята в парламентарната конфигурация, но електорално те не спечелиха от тази екзалтация.

Коларова отбеляза, че Веселин Марешки, който в началото гледаше на себе си като самостоятелен играч, днес сутринта декларира, че ще търси първо разговори с Обединените патриоти. И тук изборът на Марешки е ясен. Изборът на Обединените патриоти е важен - дали те ще говорят от името на себе си и Марешки, или ще подходят политически отговорно към своята програма и ще говорят от собствено име.

Според Румяна Коларова ДПС регистрират сериозен спад:

Те загубиха една трета от гласовете, които традиционно имаха, и в момента твърде вероятно е ДПС да се озоват в ситуация, в която те не са били от 1994-а година. Едно е да имаш 600 хиляди, друго е да имаш под 300 хиляди гласа. Това всъщност е големият проблем за ДПС, защото те вече не са средно голяма партия, те отиват вече под чертата на средно голяма партия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!