Резултатите от вота в чужбина: ГЕРБ – 24,67%, ДОСТ – 17,14%

| обновено на 27.03.17 в 14:14
Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Гласовете на българските граждани в чужбина се разпределят в общия брой гласували избиратели в страната. По последни данни сънародниците ни в чужбина са гласували най-голямо доверие на ГЕРБ.

В чужбина, от въведените към момента данни, партия ГЕРБ има най-голяма подкрепа – 24,67 %, на следващо място е коалиция „Обединение ДОСТ“, която получава 17,14 %. На трето място коалиция "БСП за България" 12,92%, следвана от ДПС 11,63 % и оттук надолу са другите политически сили, които към момента не прескачат четирипроцентовата бариера, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Пратениците на "Хоризонт" се срещнаха с наши сънародници зад граница, които също дадоха гласа си на вчерашния парламентарен вот. Лъчезар Цветков разговаря с Драголюб Нотев, който е председател на Партията на българите в Сърбия, за нуждата от помощ от Родината, за перспективите пред страната ни и за днешния ден на българите в западната ни съседка.

Вчерашният изборен ден в Мюнхен беше и възможност за много българи да се срещнат с техни приятели и сънародници пред българското генерално консулство в града. Никой от тях не бързаше да си тръгне, след като беше гласувал – вместо това тротоарът се превърна в шумно място, огласяно от българска реч и детски смях, защото много от българите бяха дошли с децата си. Темата на разговорите обаче не беше толкова политиката, колкото споделянето на щастливите моменти от деня, разказва Валерия Николова. 
Чуйте повече от репортажа в звуковия файл. 

За българите в Испания, които гласуваха вчера в Мадрид, разказва репортажът на Савина Спасова. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!