Проф. Евгения Иванова: Крайно време е да спрем да мислим за България като самотен остров

проф. Евгения Иванова
Снимка: БГНЕС
Проучванията, които направихме по места преди изборите, показаха, макар и слабо изказани, симпатии към ДОСТ в някои райони, така че това наистина е най-сериозното отцепване от ДПС до този момент. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" проф. Евгения Иванова, преподавател в НБУ и изследовател на етническите взаимодействия:

Мисля, че влиянието на лидера и най-вече отношението, начинът, по който беше изгонен от ДПС, спечели известни симпатии от страна на гласоподавателите. По места хората бяха доста възмутени от начина, по който Лютви Местан беше изгонен.

Може би е крайно време да спрем да мислим за България като самотен остров, добави проф. Иванова:

За съжаление и обучението ни по история ни тласка към етноцентризъм. България е в света и в Европа, така че няма как процесите, които се развиват извън нас, да не влияят и вътре в нас. Тенденцията към популизъм, тенденцията към антиситемност във всички случаи е световна тенденция, така че ние сме част от тази тенденция, но не бих казала, че успехът на ДОСТ, колкото и да е минимален, все пак е успех, се дължи на влиянието на Турция. Безспорен факт е, че Турция винаги се е интересувала от българските избори. Винаги е имало автобуси, винаги е имало скандали, само че до този момент автобусите бяха само на ДПС, а сега са и на друга партия.

Цялото интервю с проф. Евгения Иванова можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!