Антон Хиджов: Секционните избирателни комисии не са запознати с техниката на провеждане на избори

Снимка: Радио ВИДИН

Секционните избирателни комисии в голям процент не са запознати с техниката на провеждане на избори. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори:

Секционните избирателни комисии нямат богат опит и не са обучени, както трябва. Тук не става въпрос за това да им се заплаща повече. Колкото и пари да им се плащат на тези хора, ако не седнат да прочетат указанията на ЦИК и Избирателния кодекс, няма как да се справят. Аз съм се сблъсквал не един път с такива проблемни хора, които твърдят, че са прави, а всъщност в закона пише съвсем различно нещо. Хората от секционните избирателни комисии трябва непрекъснато да бъдат обучавани, да минават всяка година на някакъв семинар в рамките на един-два дена, където да им бъдат припомняни новостите в законодателството, нещата, които са променени в Избирателния кодекс, така че те да бъдат готови за изборите. 

Хиджов допълни:

Партиите нямат задължение да отчитат за какво харчат държавната субсидия, която получават и значителна част от тази субсидия, която идва от нашия джоб, отива именно за купуване на застъпници и наблюдатели, които водят със себе си по пет човека и получават едни пари. Прокуратурата трябва да се самосезира по този въпрос.

Цялото интервю с Антон Хиджов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!