Успя или се провали на първите си избори партия "Да, България"

Снимка: БГНЕС

Считаме, че този резултат е важна индикация, че това, с което се захванахме, има смисъл, има перспектива и може да реализира на следващ етап потенциал за истинска промяна в българската политика. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Христо Иванов, лидер на "Да, България":

Отчитаме този резултат като наистина сериозен от гледна точка на това, че ние го постигнахме за десет седмици, започвайки от нулата, без да разполагаме със субсидия, без да разполагаме със структури по страната. Паралелно с това изграждахме партията, нейните структури. "Да, България“ още не е регистрирана в съда. Имаше опит да бъдем спрени и като добавим и яростната атака в медиите срещу нас, каквато нямаше срещу нито една друга политическа сила, всичко това беше контекстът, в който ние успяхме да привлечем доверието на над 100 000 български граждани. Това са предимно млади хора и над 70% от тях са с висше образование.

Христо Иванов смята, че усилието за обединение на дясното пространство не може да бъде само между неговата партия и "Нова република" на Радан Къдев. По думите му, необходимо е много по-широко обединение на демократичната общност.

"Да, България" отказа да влезе в атаки срещу "Нова Република". До голяма степен това беше едностранно в случая, така че от наша страна няма изгорени мостове. Ние сме готови на взаимодействие. За нас е много важно да работим за спечелването на доверието на избирателите от цялата демократична общност и да работим с всички техни представители. Ние сме благодарни на нашите партньори за подадената ръка в труден момент. Гледаме на това като на дългосрочно партньорство. Оттук нататък конкретните формати са въпрос на развитие на политическата ситуация, посочи Иванов в коментар на неслучилото се обединение преди изборите с "Нова република", чийто лидер Радан Кънев подаде оставка като жест в името на обединението на десницата. Цялото интервю с Христо Иванов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!