К. Славов: Би трябвало да очакваме от най-голямата партия в НС да бъде мотор за създаването на единен антикорупционен орган

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Без предизборна програма са се явили 33% от партиите, участвали в предсрочните избори.

Темата за антикорупция е присъствала в обещанията на 48% от партиите, но едва половината от тези 48% са имали "систематични и подредени мерки за борба с корупцията".

Това каза предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов, който допълни: Много е интересно, че една от антикорупционните мерки, които беше най-разпространена в предизборната кампания, в програмите на политическите партии, е електронното управление, електронното правителство. То се срещаше в практически всички - в 90% от програмите, а всъщност нито една партия, която подкрепя електронното управление, не влезе в парламента. За сметка на това устойчивата политика за прозрачност при назначенията беше в 29% от предизборните обещания. Създаването на единен антикорупционен орган беше в 24% от предизборните обещания. Електронни търгове и обществени поръчки - в 33 процента. Съответно в Народното събрание само една от партиите, които участваха в предизборната надпревара, има в своята платформа създаване на единен антикорупционен орган. Струва ми се, че именно тук ще бъде изключително интересно, доколкото това ще бъде тема, която се налага в обществото и тя ще бъде и дискусионна и ще бъде поставена на дневен ред. Струва ми се, че в тази посока може да се намери сечение между по-големите партии в парламента.

Всички партии в НС, освен ВОЛЯ, са дали конкретни антикорупционни предложения, изтъкна той

Предизборната програма е едно, а управленската - друго, но ако предизборната програма се превърне в управленска, би трябвало да очакваме от най-голямата партия в НС да бъде мотор за създаването на единен антикорупционен орган, допълни той.

В следващия парламент от Асоциацията ще следят антикорупционните инициативи на отделните депутати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!