Л. Аламанов: ГЕРБ проведе кампания по учебник, БСП се уплаши от левите им послания и отиде твърде вляво

Снимка: Мария Христова

В настоящата предизборна кампания направи впечатление, че ГЕРБ и лично г-н Борисов си бяха взели поука от това, което се случи по време на президентската кампания и сякаш точка по точка си бяха направили внимателен анализ защо тогава загубиха, и сега бяха отстранили абсолютно всички грешки. Тотална кампания по учебник, която много внимателно облъчи абсолютно цялата аудитория, абсолютно всички медии. Успяха да покрият почти целия спектър – от най-ляво до най-дясно, от най-долу до най-горе – и се справиха доста добре. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" пиар експертът Любомир Аламанов. Партията обаче не си е осигурила нови избиратели, тъй като са отправили добри послания но "не дават визия къде искат да докарат България":

В това хищническо изяждане на всяка една целева група, с това се получава едно своеобразно разпръскване. О.К., ще има и за най-бедните, ще има и за най-богатите, ще има и за фирмите, ще има за хората, ще има за всички, но това е всичкоядство! Това не е: "Хора, дайте да работим и да отидем еди-къде си", а това просто е: "Ние ще ви дадем", с което очевидно не може да се излезе от една, макар и доста голяма, целева група.

Според експерта "Обединените патриоти" биха били склонни на коалиционни компромиси, тъй като спадът в подкрепата за тях е голям, а и не биха могли да постигнат толкова добър резултат при следващи избори.

Третият Борисов, първо, има да изпълнява изключително много обещания, дадени от предизборния кандидат Борисов, защото се обеща абсолютно всичко. На мен ще ми е много забавно как това ще бъде изпълнено. Още по-забавният елемент е, че третият Борисов може рязко да започне да прилича на Орешарски, защото ще трябва да управлява със "златния пръст" или по скоро със златните пръсти на патриотите и партньорите, а и на самия Волен Сидеров, който е част от тази коалиция. Ще ми е интересно с какви доводи, защото все пак Борисов е цар на оправданията и на доводите – европейско председателство, международното положение, марсианци, изобщо цялата вселена ще го принуди да работи със златния пръст на Волен Сидеров, което за мен ще е огромно забавление.

Експертът коментира, че БСП твърде рано са повярвали, че изборите са спечелени. Удвояването на спечелените гласове спрямо вота през 2014 година се е получило не от леви симпатизанти, а по-скоро хора, които виждат в ГЕРБ и Борисов абсолютно същата лява посткомунистическа партия на партийните секретари и общо взето, поне БСП изглежда някак си по-честна, убеден е той:

Въпросът е, че изведнъж, за мен е абсолютно непонятно, новото ръководство на БСП реши да отиде крайно вляво. Те, може би, се уплашиха от популистките лозунги на Борисов преди кампанията – за вдигането на заплатите и така нататък, решиха, че Борисов ще вземе техния електорат и решиха да го изтикат оттам, отивайки съвсем вляво, което пък накара доста разумни хора да кажат: "Чакай сега,  да не се връщаме в тази посока!".

Желанието на някои социалисти – да се отиде още по-вляво, така че да вдигнат всички данъци и да национализират абсолютно всичко, всички фирми отново да станат държавни и всички заедно да се прегърнем да отиваме към светлото бъдеще на комунизма – е хубава утопия, но тя няма как да се случи. За съжаление, все още огромна част от населението не може някак си да проумее, че няма вече връщане назад. Колкото и да се иска на хората, вече няма възможност, защото новите, младите, те виждат малко от смисъла на умерената регулация на държавата, както да кажем в случая сега с Копривщица. Но все пак, чисто икономически, ти не можеш да искаш една държава, едни партийни функционери да регулират икономиката. В смисъл не става и младите го виждат.

Раните от войните в социалните мрежи ще зараснат бързо, защото хората бързо ще разберат, че "фенщината" в политиката е изключително непродуктивна, коментира още Аламанов.

Интервюто на Силвия Великова с Любомир Аламанов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!