Разцъфнали японски вишни радват жителите и гостите на Ардино

Млади японски вишни, плачещи японски вишни и глициния красят центъра на град Ардино. Най-новите попълнения на дървесния фонд на Ардино са засадени преди три години по идея на кмета на общината Изет Шабан. Със затоплянето на времето японските вишни..

публикувано на 19.04.24 в 13:37

Отлага се с година либерализацията на пазара на ток

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025..

публикувано на 19.04.24 в 12:52

Ергюнал Сабри излиза срещу азербайджанец на Европейското в Белград

На започналото Европейското първенство за мъже и жени по бокс, жребият определи първият противник на  Ергюнал Сабри да е Хасан Маликов от Азербайджан. Звездата на "Арда бокс" ще се състезава в традиционната си категория 48 кг. Треньорът на Ергюнал Стоян..

публикувано на 19.04.24 в 12:00

Полагат ли ви се помощи може да проверите онлайн

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети..

публикувано на 19.04.24 в 08:31

Времето над Източните Родопи ще е облачно и дъждовно

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се понижава. Днес преди обяд ще преобладава слънчево време, но от юг облачността бързо ще се увеличава и към обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна.   Около обяд в..

публикувано на 19.04.24 в 08:07

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за..

публикувано на 18.04.24 в 19:48

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи,..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

2-ри май е неучебен за учениците в Кърджали

2-ри май ще бъде неучебен ден за учениците в Кърджали. Заповедта е издадена от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Така почивните дни за учениците стават седем от първи до 7 май включително.

публикувано на 18.04.24 в 12:16

Няма регистрирани нарушения за правата на пациентите в Кърджали

Няма постъпили регистрирани нарушения за правата на пациентите в област Кърджали. Това каза областния координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Ани Стоянова. Поводът е 18-и април Европейски ден за правата на пациента.  Ани..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК

Близо 15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК, а след това - санитарни материали. Кметове на населени места и доброволци помагат помощите да стигнат до отдалечените села и махали.  Светломира Димитрова, директор на БЧК в..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Служители на МВР-Хасково обезвреждаха терористи в учение

Симулация на атака, при която непознати лица привеждат в безпомощно състояние охранители на обект, се разигра край хасковското село Узунджово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Хасково. В учението участваха над 60 души от..

публикувано на 18.04.24 в 09:54

Сейрула от СУ "П. Р. Славейков" на прослушване за националния отбор по английски език

Десетокласникът от СУ "П. Р. Славейков" Сейрула Лютви е допуснат до прослушване пред комисия за включване в националния отбор, който ще представи България на международната олимпиада по английски език. Миналата година Сейрула бе част от този отбор и се..

публикувано на 18.04.24 в 09:47

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са..

публикувано на 18.04.24 в 08:30

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен – жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се количества от 20-30 mm, локално до 40-50 mm. Предупреждението е в сила за 6..

публикувано на 18.04.24 в 01:07

Търсят 10 външни експерти по машинно гласуване

Министерство на електронното управление обяви, че ще привлече 10 външни експерти със съответните компетенции и опит за удостоверяването на машините за гласуване. Подборът на специалистите ще бъде извършен съгласно утвърдена от ресорния министър..

публикувано на 17.04.24 в 16:50

Техническите прегледи за колите скачат почти двойно

Вдигат цените на годишните технически прегледи на автомобилите почти двойно. Досега те струваха между 45 и 50 лева, а сега проверката на изправността на превозните средства може да стигне между 80 и 100 лева. Причините за драстичния скок е..

публикувано на 17.04.24 в 16:08

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина в Смолян

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и над 65 г.  Имунизацията е в ход от началото на годината по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при хора на и над 65..

публикувано на 17.04.24 в 14:42
Снимката е илюстративна!

За два дни над 100 се изследваха за бъбречна недостатъчност

Засилен е интереса към скринига за бъбречна заболеваемост.  Клинични лаборатории „Рамус", отчетоха че има засилен интерес от страна на жителите на община Кърджали към скрининга.  Само за два дни са се изследвали над 100 души. Скринингът включва..

публикувано на 17.04.24 в 14:10