Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за рак на гърдата


Двойно повече е нараснал в последните двайсетина години ракът на млечната жлеза при жените. За съжаление тенденцията е на непрекъснато увеличаване на случаите. Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното онкологично заболяване при жените. Хванат рано, е лечим, но в последните години броят на заболелите расте непрекъснато. Това съобщи за радио Кърджали д-р Любомир Василев, онкохирург в Онкологичния диспансер в Хасково.
В последните 20-30 години случаите растат, до 4000 стигат новооткритите случаи на година, каза д-р Василев. Той прегледа в Кърджали десетки жени в Деня на отворените врати за превенция на рака на млечната жлеза, организиран от Регионалната здравна инспекция.
За щастие, сред преминалите прегледа няма съмнения за заболели. "За мен всички жени бяха здрави", каза д-р Любомир Василев.

Вижте още

По 100 лв. месечна стипендия ще получават ученици с високи резултати на матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщават от МОН. Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за..

публикувано на 14.06.21 в 14:20

Производители на риба на язовир "Кърджали" притеснени от ниското ниво на водата

Представители на местния бизнес и производители на риба и рибни продукти на язовир "Кърджали" са силно обезпокоени от драстично спадналото ниво на водата.   "Най-тъжното е, че това се случва в една изключителна пълноводна година. В последните 30 дена започна някакво главоломно източване на водите и в момента нивото е критично ниско". Това каза Матей..

публикувано на 14.06.21 в 14:09

РИОСВ Хасково състави актове на общини в област Кърджали

РИОСВ Хасково е санкционирала с актове общините Крумовград, Джебел, Ивайловград, Ардино, Момчилград, Кирково и Кърджали за изхвърляне на  неопасни отпадъци на неразрешени за това места в землището на селата Вишеград и Островица.   Актове са съставени и на две физически лица- за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци в парк „Горубсо“ в..

публикувано на 14.06.21 в 11:09

Заявления за лични документи може да се подават и преди изтичане на валидността им

Във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11.07.2021 г. с оглед предотвратяване появата на напрежение в административното обслужване при издаване на български лични документи, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., напомняме на гражданите, че заявления за издаване на лични документи може да се подават и преди изтичане срока..

публикувано на 14.06.21 в 10:57

Гръцки депутати искат улеснено преминаване през граничния пункт "Маказа-Нимфея"

Парламентарната група на лявоцентристката партия Движението за промяна (KINAL) в Гърция иска преминаването през ГКПП „Маказа-Нимфея“ да става по улеснен начин.  Подробности от Нахит Догу:

публикувано на 14.06.21 в 10:10

БЧК награждава отличени кръводарители в Международния ден на кръводаряването

На 14 юни е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. В знак на признателност към учения  през 2004 година стартира инициативата 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. Днес към..

публикувано на 14.06.21 в 10:02

Няма новозаразени с КОВИД-19 в област Кърджали

Няма новозаразени с КОВИД-19 в областите Кърджали и Смолян през отминалото денонощие, двама са регистрирани с положителни проби в Хасково. Общо 42 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа от направените 3470 теста по данни на единния информационен портал към полунощ.  Починали са двама, като излекувани са отчетени 93-ма..

публикувано на 14.06.21 в 10:01