Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кукери гонят зимата и злите сили в Ивайловград

 В навечерието на Сирни заговезни кукерите от ивайловградския квартал "Лъжда" ще прогонят ритуално злите сили. Традицията се пази от 1914 година, когато българи от Мала Азия се заселват в тогавашното село Лъджа. Днес групата е единствената в областите Кърджали и Хасково, а Кукеровден събира всяка година ивайловградчани и гости от цяла България. Празникът започва в квартал Лъджа  сутринта и продължава до късния следобед. Всяка година близо 50 души, сред които и малки момчета, слагат страшни маски. Някои от тях, заедно с чановете, стигат тегло до 50 килограма. 
"Обикаляме около 170-180 къщи, колкото са в квартал "Лъджа", разказа за радио Кърджали предводителят на кукерите тази година или така нареченият  бей  Иван Димитров. "Във всяка поотделно благославяме, а кукерите скачат с чановете. В това време се нарича: "Колкото по-надалеко се чуват чановете, толкова по-далеч да бяга злото", обясни Иван Димитров.  Последна е къщата на "бея". В нея се раздава така  т.нар. "бейска пита", в която е скрита пара. На който от кукерите се падне, той ще бъде следващият предводител, гласи традицията.  А "беят" благославя всички с наричането: "Да съществуваме навеки, да спазваме традицията, защото народ без традиция няма никакво бъдеще".

Вижте още

Новозаразените с Covid-19 в област Кърджали са 27

В област Кърджали за последното денонощие тестовете на 27 души са отчели положителен резултат за коронавирус. Поставените дози ваксини в областта за последните 24 часа са 339. Общо 2 192 са новите случаи на коронавирус у нас, установени през последното денонощие. Това са 9,8 процента от направените 22 276 теста, показват актуализираните данни на..

публикувано на 22.09.21 в 10:13

Настъпва астрономическата есен

В 22 ч. и 21 минути днес, 22 септември, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). Днес времето ще бъде предимно облачно и..

публикувано на 22.09.21 в 08:57

Честваме 113 г. от обявяването на Независимостта на България

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта Царевец.  С обявяването на Независимостта българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската..

публикувано на 22.09.21 в 08:54
Срещата на председателя на „Балтюрк“ Гюнай Узун с българския консул в Истанбул Васил Вълчев.

Изселници в Турция поискаха подкрепа за курс по български език

Неправителствената организация на българските изселници в Турция „Балтюрк“ поиска подкрепа от генералният консул на България в Истанбул за откриване на курс за изучаване на български език. Това стана по време на среща на председателя на „Балтюрк“ Гюнай Узун с консула ни в Истанбул Васил Вълчев. Узун поиска съдействие за назначаване на квалифициран..

публикувано на 21.09.21 в 16:49

Родната къща на Наим Сюлейманоглу става музей

Комисия от архитекти и строителни специалисти, сред които е и заместник-кмета на община Момчилград Алие Ибрахим, направиха обследване на къщата на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу , която предстои да се превърне в музей.   Решението за това беше гласувано единодушно от общинския съвет през миналата година. Експозицията на бъдещия..

публикувано на 21.09.21 в 16:30

Заместник областният управител на Кърджали Павел Гатев връчи грамота на д-р Виктор Кирчев

На специална среща на участниците в кризисния щаб и журналисти заместник областният управител на Кърджали Павел Гатев връчи грамота на д-р Виктор Кирчев, директор  на РЗИ. С нея министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров оценява добрата работа във ваксинационната кампания. Д-р Кирчев от своя страна отличи д-р Емилия Персенска от..

публикувано на 21.09.21 в 12:49

Ден на отворени врати в Общински детски комплекс Кърджали

На 25 септември (събота) от 10 ч. с ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ ЦПЛР-Общински детски комплекс гр.Кърджали официално ще открие учебната 2021/2022 г. и кани  децата, учениците и техните родители да се запознаят с работата на предлаганите клубове и школи и с техните ръководители.  През тази учебна година ОДК предлага занимания в 20 разнообразни..

публикувано на 21.09.21 в 12:42