Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работна среща в Златоград обсъди замърсяването на река Върбица

Във връзка с гражданска петиция против замърсяването на р. Върбица от хвостохранилище Ерма река, на 15 март се проведе работна среща, организирана от кмета на Община Златоград. На срещата присъстваха жители на Община Златоград, общински съветници, ръководството на „ГОРУБСО-Златоград” АД, както и управителят на ВиК, Смолян. 

Основните въпроси, поставени от жителите на общината, бяха свързани с качеството на питейната вода и степента на нейното замърсяване от Хвостохранилището при с. Ерма река. Настояха да се направят анализи на водата в лаборатории, които имат капацитета да изследват пълния спектър на веществата, вредни за здравето на хората.
Кметът Янчев даде подробна информация за действията на местната власт, предприети в резултат на възникналите съмнения за промяна на качеството на водите в река Върбица. Заяви, че са извършвани няколко паралелни проби в различни акредитирани лаборатории и прочете последните резултати за състоянието на водата. Сподели, че за спокойствието на населението, е важно да се обсъдят варианти за алтернативно водоснабдяване, както и да се приложат нови технологии за пречистване на питейната вода чрез изграждане на Пречиствателна станция за питейни води. 
На срещата бе поставен въпрос за качеството на изворните води, които местното население използва основно за пиене и готвене. 
Анализ на тези води се прави ежегодно, като към настоящия момент се очакват резултатите от анализите, на подадените вече проби, на изворните води в Златоград. 
Управителят на ВиК в Смолян увери всички присъстващи на срещата, че състоянието на питейната вода, във водоснабдителната мрежа на  Златоград, е приемливо, а ръководството на „ГОРУБСО-Златоград” АД бе категорично, че ежедневно се прави собствен и независим мониторинг на състоянието на хвостохранилището при село Ерма река.

Вижте още

С решение на общинския съвет ще бъдат продадени терени на Пазара в Кърджали

"Пазара на производителите" отново се оказа ябълката на раздора в днешната сесия на ОбС. За да погаси остатъка от кредита към банката в размер на 777 хиляди и 504 лева, управителният съвет предложи за гласуване от местния парламент допълнение към Бизнес плана на дружеството. То включва продажба на търговски павилиони, навес за отпадъци и офис...

публикувано на 30.07.21 в 16:24
Бежанци вървят към Одрин

В Турция няма миграционен натиск към българската граница, засега

В региона на Одрин няма увеличение в броя на бежанците, които идват от вътрешността на страната. Това става ясно и от броя на задържаните на н елегално влезлите в Турция мигранти. Не се наблюдава увеличение. Това каза за Радио Кърджали журналистът Гьокхан Тузладан, кореспондент на новинарската телевизия НТВ. Според Мурат Саваш, кореспонден..

публикувано на 30.07.21 в 16:05

Въженият мост в Кърджали - опасен

Дъските по въжения мост в Кърджали отново са изпочупени. Преминаването през съоръжението се превръща в екстремно изпитание за деца и възрастни. Тази нощ са били разбити десетки дъски на въжения мост към кв. "Възрожденци" в Кърджали.  Отворена е голяма дупка и преминаването е силно затруднено. Това ни сигнализира нашия слушател Нури..

публикувано на 30.07.21 в 14:05

Общината закупува оборудване за въвеждане на „синя зона“ в Кърджали

Въпросът за „синя зона“ в Кърджали отново беше повдигнат на днешната сесия на ОбС. При отчета за работа на Община Кърджали по решенията на ОбС за първото полугодие на 2021 г. , общинският съветник от „Демократична България“ Радослав Милев попита кмета Хасан Азис кога ще бъде изпълнено решението за въвеждане на "синя зона" в града:  Хасан Азис..

публикувано на 30.07.21 в 11:09

Георги Кючуков: Пазарът на производителите да бъде запазен в неговата цялост

На днешната сесия общинските съветници ще гласуват предложение от Съвета на директорите на „Пазар на производителите - Кърджали” да се допълни Бизнес плана и инвестиционната програма на дружеството. Тя е приета през 2018 година, но сега се допълва и удължава. Кредитът към настоящия момент на Пазара, ведно с лихвите е  777 хиляди и 504 лева...

публикувано на 30.07.21 в 10:31

Общинските съветниците в Кърджали заседават днес

Заради дълго отлаганите сесии, в днешното онлайн заседание на Общинския съвет в Кърджали са включени 47 точки . Съветниците продължават работа и през лятото, уточни председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед. Сред важните докладни са актуализации на списъка със защитени и средищни училища и детски градини в общината. Ако бъде приет бизнес..

публикувано на 30.07.21 в 10:06

За втори пореден ден оранжев код за Кърджали

Оранжев код за високи температури е обявен за днес за почти цялата страна. Жълт е кодът само за областите Смолян, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. Днес ще бъде слънчево и отново горещо. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на изолирани места, главно в планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източните..

публикувано на 30.07.21 в 09:41