Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученически конкурс за рисунка "Родопски багри" открива нови таланти в Кърджали

В памет на именития кърджалийски творец Джемал Емурлов - Джими Община Кърджали, ОДК гр. Кърджали и СУ „Владимир Димитров - Майстора” за трета година организират Областен конкурс за детска рисунка на тема „Родопски Багри”. Той предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение в творческа интерпретация във  всички възможни посоки: минало, родопски митове и легенди, етнографски мотиви (обичаи, носии, бит), природа, паметници на културата,  мултиетническа фолклорна среда и др. Целите на конкурса са  откриването, популяризирането и подпомагане развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство; да стимулира и развива детското въображение и индивидуалност и да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов - Джими. Право на участие в конкурса имат всички деца и ученици на възраст от 6 до 19 г. Изискване  е да се рисува само с акварелни и темперни бои.  Всяко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби.  Размерите на  рисунката трябва да са 35/50 см. Това съобщи за Радио Кърджали директорът на Обединения детски комплекс Златка Пеньова.
На гърба на всяка творба трябва да има информация за трите имена на автора, възраст и клас, училище или извънучилищно звено, заглавие на творбата и име, и фамилия на ръководителя, с телефон. Оценка и класиране на участниците  ще се извърши в три възрастови групи 6 - 10 г., 11 - 14 г. и 15 - 19 г. Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група, поощрителни награди, както и специални награди.
Крайният срок за участие в Конкурса е 19 април.  Наградените и селектирани от журито рисунки  ще бъдат експонирани в изложбата „Родопски багри”, която ще се открие на 27.04.2017 г. от 15.00 часа в Детската картинна галерия на ОДК гр.Кърджали.

Вижте още

Световен триумф за младите волейболисти на СУ "П. Р. Славейков"

Момчетата на треньора Павел Митев се окичиха със златото и прославиха Кърджали и България Гордост и световен триумф за младите волейболисти на Кърджали! Те спечелиха шампионската титла на световното ученическо първенство за момчета до 15 години, което се проведе в Белград. Представителите на СУ "П. Р. Славейков", водени от Павел Митев, стъпиха на..

публикувано на 16.09.21 в 18:34

Директорът на Регионална дирекция по горите – Кърджали, инж. Юлиян Кехайов от днес е освободен от заеманата длъжност

Мярката се предприема след извършени многократни проверки и констатиране на неизпълнени препоръки от извършени одити на дейността на Дирекцията от страна на Изпълнителна агенция по горите. В мотивите за освобождаването се посочват допуснати системни нарушения при изпълнение на преките трудови задължения, свързани със занижен контрол по прилагане..

публикувано на 16.09.21 в 17:10

Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември

Срокът за електронното преброяване на населението се удължава до края на септември. Решението е взето от служебното правителство, обяви пред журналисти говорителят му Антон Кутев. По-рано в интервю за БНР ръководителят на НСИ Сергей Цветарски каза, че очаква едно от първите решения на новия служебен кабинет да бъде за удължаване на електронното..

публикувано на 16.09.21 в 17:09

Обновяват се тревни площи в центъра на Момчилград

Тревните площи пред паметника на Наим Сюлейманоглу и мемориала "Костница"  в центъра на Момчилград се оформят и обновяват.   Изградена е също автоматизирана система за поливане. Това се случва след приключване на мащабния ремонт по подмяна на тротоарите и бордюрите на най-дългата улица в града "Гюмюрджинска".  Нови осветителни тела - прожектори..

публикувано на 16.09.21 в 17:07

Интересът към мобилния екип за ваксинация на РЗИ е слаб

Като сравнително слаб определят от РЗИ-Кърджали интересът към мобилния им ваксинационен екип. 5300 достигна броят на потвърдените случаи на COVID-19 в област Кърджали от началото на епидемията. 19 са последните случаи по данни на Единния информационен портал.  „Ваксинацията в областта върви задоволително. В момента имаме поставени 56..

публикувано на 16.09.21 в 15:26

Пострадали от бездомни кучета осъдиха Община Кърджали

Община Кърджали е осъдена вече няколко пъти от хора, пострадали от бездомни кучета.  Проблемът с безстопанствените четириноги изпъква на дневен ред  и с тръгването на децата на училище, каза на среща с НПО, отговорни институции и журналисти кметът на общината Хасан Азис. Той подчерта, че са нужни бързи мерки.  Хасан Азис: „Като..

публикувано на 16.09.21 в 14:50

Новото служебно правителство встъпи в длъжност

Новото служебно правителство, назначено с президентски указ от днес, положи клетва. В 11 часа ще започне и първото му заседание.  Министър-председател в кабинета отново е Стефан Янев. На церемония в сградата на президентството, на която беше представена структурата и състава на правителството, Янев благодари на президента Радев за доверието и..

публикувано на 16.09.21 в 10:13