Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват проучванията на Перперикон

Снимка: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали


Най-голямата археологическа експедиция в България през това лято отново ще бъде на Перперикон. Проучванията започват утре, в тях ще бъдат ангажирани над 100 души от оклоните села. Професор Николай Овчаров, ръководител на експедицията съобщи за Радио Кърджали, че финансирането вече е осигурено. От държавния бюджет като целева субсидия за община Кърджали са отпуснати 180 хиляди лева, допълнително експедицията може да разчита на 50 хиляди лева от приходите, които се акомулират от посещенията на Перперикон. Експедицията ще продължи три месеца. Основните проучвания ще бъдат концентрирани в южното подградие на скалния град. Там през миналата година археолозите откриха една от най-големите църкви в страната, построена през 7 - 8 ми век. Предолага се, че вероятно тя е част от манастирски комплекс. Археолозите ще се опитат да разкрият помещенията около базиликата, ще бъдат проучени и други ,най-вероятно обществени сгради.
Вижте още

Правителството одобри 450 000 лева за Перперикон и средновековната крепост Вишеград

Правителството одобри на днешното си заседание 1 милион и 800 хиляди лева за финансиране на археологически проучвания на важни за страната архитектурни обекти. 450 000 лева са предвидени за консервация на скален античен и средновековен град Перперикон и на средновековната крепост Вишеград. „Това, което днес правим, не е даване на пари за разкопки, а..

публикувано на 20.01.21 в 16:41

Децата на Момчилград се включват в зелена инициатива със 750 дървета

750 дървета ще засадят деца от първи до четвърти клас и в подготвителните групи, които се обучават училищата и детските градини на община Момчилград. Това стана, след като учебните заведения се включиха в националната кампания "Засаждаме бъдеще с Гората.бг – 2020-2021". В общинска администрация вече пристигнаха образователните комплекти за..

публикувано на 20.01.21 в 16:16

Съдът в Кърджали осъди мъж на 3 години и 6 месеца затвор за кражба на пари,злато и сребро от жилища

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Кърджали е осъден мъж на 3 години и 6 месеца затвор за кражба на пари,злато и сребро от жилища.  По обвинителен акт на Районна прокуратура – Кърджали е осъден П.С., на 46 г., за това, че в периода от 13.03.2020 г. до 29.05.2020 г., в гр. Кърджали, във време на обществено бедствие – при обявено..

публикувано на 20.01.21 в 16:13
Министър Красимир Вълчев

Във вторник става ясно кога се връщат в училище учениците от горните класове

Във вторник ще стане ясно кога и при какъв режим учениците от 5-и до 12-и клас ще се завърнат за присъствено обучение в клас, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Към момента плановете на министерството са в клас за две седмици присъствено да бъдат учениците от 7, 8 и 12 клас. Министър Вълчев добави, че към момента 23 на сто от..

публикувано на 20.01.21 в 15:45

Слушател: Снимки от парк "Горубсо", озаглавени "Обществена еко тоалетна"

Слушател на Радио Кърджали изпрати в редакцията снимки от парк "Горубсо" в центъра на Кърджали, които озаглави "Обществена еко тоалетна". Жителят на областния град разказва, че докато се е разхождал с детето си из алеите на парка, изхвърлената тоалетна чиния приковала вниманието му.  "Находката се намира във вътрешността на парка, далече от контейнерите..

публикувано на 20.01.21 в 15:10

На 21 януари отпада 7-дневната карантина за влизане в Гърция

На 21 януари отпада 7-дневната карантина за влизане в Гърция. Евгения Пандула, която притежава имот в северозападна Гърция коментира:   "Това лято няма да има изискване за сертификат за ваксина, но за да можеш да влезеш в страната трябва да имаш отрицателен PCR тест, който да е направен не по-рано от 72 часа преди влизането. На самото..

публикувано на 20.01.21 в 14:58

Преброяването на населението ще е от 7 септември до 3 октомври

В периода 7 септември - 3 октомври тази година ще се извърши преброяването на населението и жилищния фонд, реши правителството. Електронна преброителна карта ще може да се попълва по интернет от 0:00 часа на 7 септември до полунощ на 17 септември. Преброяването чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата от преброител ще се извърши от 8:00..

публикувано на 20.01.21 в 14:22