Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Христов: Жегите влияят зле на дивите животни в Източните Родопи

Снимка: newthraciangold.eu

Летните горещини са опасни не само за хората, но и за животните. На домашните любимци, за които се грижим, е лесно да помогнем - повече вода, климатици, специален режим на разходки. Тези обаче, които живеят в дивия свят на Източните Родопи, трябва да се справят сами. Влияе ли жегата на зубрите, дивите коне тарпаните и елените и как оцеляват те в горещото време. 
Крият се като нас хората, търсят сенките, почиват в най-горещото време в горичките, каза в разговор за Радио Кърджали експертът по биоразнообразие във фондация "По-диви Родопи" Христо Христов. Жегите влияят зле на дивите животни, високите температури са по-опасни от ниските, затова елените, зубрите и тарпаните са по-активни рано сутрин, привечер и дори през нощта, категоричен е той. До този момент природозащитниците нямат информация за загинало от горещините животно, интелигентността им помага да оцелеят. Христо Христов разказа любопитен случай как дивите коне сами намират запустели, изоставени или затлачени извори високо в планината и с копитата си ги разравят и съживяват,. 
От фотокамери в Бойник планина сме наблюдавали колко силно теква водата от такива извори и привечер там се събират да пият освен тарпаните, още и диви прасета и други животни, каза Христов.

Не така действат семейството зубри, които, оказва се, също не обичат жегите, но вече свикват с тях. В ограденото за тях място, където живея, има осигурен водоизточник, от който пият вода. Любопитно за природозащитниците е да наблюдават поведението на тези животни. Източните Родопи е най-южната точка от Европа, в която са разселени европейските диви бизони и е важно да знаем как се чувстват зубърът Спиро и семейството му. Най-младия член в него - малкото женско зубърче Ирина, което се роди преди два месеца и половина, също свикна с обстановката. Много интересна гледка е как привечер майката я къпе, а тя седи като като "кипра" и се наслаждава на водната баня в язовира, разказа Христо Христов. 
Още за живота на дивите животни в Източните Родопи през лятото може да чуете в целия разговор на Станислава Георгиева с Христо Христов в звуковите файлове. 

Вижте още
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11

Д-р Сезгин Бекир: ОСНВ с кръгла маса за психичното здраве и стигмата на психичната болест

Във връзка с Плана за изпълнение на националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024г., Общинския съвет по наркотични вещества и превантивно -инфорамционнния център към него организират в Понеделник  (11.10.2021г) от 11:00ч. до 14:00ч.  кръгла маса с цел дискусия относно грижата за психичното здраве, стереотипизацията, стигмата на психичната..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Светломира Димитрова: 100-годишен юбилей за БМЧК

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е една от онези организации, с които България се гордее. С дългогодишни традиции, постоянно развиваща се, изтъкана  от желанието и амбициите на младото поколение за по-добър заобикалящ ни свят. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец през..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Премянов: Тръгваме по процедурата за канонизиране на избитите жени и деца

Тракийци почетоха избитите жени и деца край с. Манастир. Това е традиционно събитие в календара на тракийската организация. В рамките на спазване на противоепидемичните мерки потомците на тракийски българи положиха венци и цветя и изпълниха задължението си, съдържащо се в девиза на тракийските войводи – „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, коментира..

публикувано на 05.10.21 в 18:36