Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Екоексперти спасиха 18 птици от защитени видове

Снимка: Даниела Стойнова


18 птици от защитени видове са спасени от  експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в  гр. Хасково, като 8 от тях са в област Кърджали, каза Мариана Чомпалова - Йорданова, ст. екперт в РИОСВ. Тя уточни, че на „Зеления“ телефон през месеца са постъпили 15 сигнала, 10 от които за защитени видове птици в безпомощно състояние- мишелов, чухал и 8 паднали от гнездата си млади щъркели. След бързата реакция на експертите по биоразнообразие на всички птици е оказана помощ, след което са пуснати в естествената им среда или са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. "Биологичното разнообразие е неразделна част от националното богатство и опазването му е приоритет и задължение на държавните и общинските органи и гражданите. При подаване на сигнал по телефона, по електронен път или чрез внасяне на писмо в деловодството на институцията, в информацията, която се предоставя, трябва да фигурира както описание на нарушението, така и  данни на подателя - име, адрес и телефон за писмен отговор на подадения сигнал", допълни още Мариана Чомпалова - Йорданова
Вижте още

Учениците и двамата учители, които се прибраха от Италия са поставени под карантина

Децата и техните учители, които  се върнаха от Италия, заради ограничаване на коронавируса, вече са в Кърджали и се чувстват добре. Те са поставени под карантина за 14 дни д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ Кърджали: „Децата са прегледани от личните лекари още на момента на пристигането си. Всички са в добре. Здрави са, но са поставени..

публикувано на 27.02.20 в 10:26

Окичено дърво с мартеници краси центъра на Ардино

За втора поредна година, дървото в централната част на градския парк в Ардино „облече“ своята червено-бяла одежда. Идеята да украсят дървото с ръчно изработени мартеници е на учениците от Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР)-Общински детски комплекс (ОДК). Под ръководството на Мюзейен Юсуфова и Дамла Йорданова, децата от школите..

публикувано на 27.02.20 в 09:55

Откриха Месеца на Америка в Кърджали

Днес, 10 февруари, в ранния следобед се откри поредното издание на Месеца на Америка в Кърджали, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година...

публикувано на 10.02.20 в 18:00

Месецът на Америка в Кърджали тази година започва на 10 февруари

През февруари 2020 година в Кърджали ще се проведе поредният Месец на Америка, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година. Традиционният..

публикувано на 03.02.20 в 11:05

Разкриват мобилни гишета в област Кърджали за издаването на лични документи

Нови гишета, мобилни станции по населени места и подкрепа от общините ще улесняват гражданите в област Кърджали при издаването на лични документи.  Това са част от решенията, обсъдени на работно съвещание в ОДМВР-Кърджали с областния управител, кмета на Кърджали и кметовете на шестте общини. Директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас..

публикувано на 23.01.20 в 16:51

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия. Мария Тонева от десети клас спечели доверието да бъде посланик на България.  Националният конкурс "Посланик за един ден 2020" се организира от Британското посолство в София. В него имат право да участват младежи на възраст 14-18 години, които трябва да напишат есе или да направят..

публикувано на 22.01.20 в 11:13

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На..

публикувано на 15.01.20 в 15:41